Wanita dari Terengganu ini miliki dua rahim, dua pangkal rahim, dua vagina

Wanita dari Terengganu ini miliki dua rahim dua pangkal rahim dua vagina

Wanita dari Terengganu ini miliki dua rahim, dua pangkal rahim, dua vagina. Zahirnya, Nur Hasmidah Hamzah, 32, tiada beza dengan wanita lain namun hakikatnya, suri rumah ini ada keunikan tersendiri kerana dilahirkan dengan dua rahim, dua pangkal rahim dan dua vagina.

Lebih unik, ibu kepada seorang anak perempuan berusia setahun lapan bulan itu juga hanya memiliki satu buah pinggang.

Kisah Nur Hasmidah mendapat perhatian di TikTok apabila dia berkongsi mengenai keunikan ‘bicornuate bicollis uterus’ itu di akaun media sosialnya sejak tahun lalu.

Wanita dari Terengganu ini miliki dua rahim dua pangkal rahim dua vagina

Berkongsi kisahnya, Nur Hasmidah berkata, dia mengambil pendekatan terbuka untuk berkongsi kisahnya di TikTok selepas mendapat keizinan suami untuk kesedaran ramai mengenai kesihatan wanita berdasarkan pengalamannya.

Menurutnya, keunikan itu hanya diketahui ketika dia berusia 26 tahun dan masih bujang.

Katanya, ketika itu, selepas terbabit dengan aktiviti mendaki gunung, dia mengalami senggugut serta datang bulan berterusan selama tiga bulan.

Wanita dari Terengganu ini miliki dua rahim, dua pangkal rahim, dua vagina

Justeru, menurutnya, sebagai seorang wanita dan ibu, dia mahu ibu bapa lebih cakna mengenai anak kerana sebelum ini, dia terlalu mengambil mudah selain kurang kesedaran untuk melakukan pemeriksaan.

“Ketika berusia 14 tahun, saya pernah tumpah darah di asrama sekolah tetapi tidak memaklumkannya kepada guru, ibu atau ahli keluarga lain kerana tiada keyakinan selain takut dimarahi serta takut berjumpa doktor.

“Alhamdulillah, ramai wanita berterima kasih kerana saya sudi berkongsi cerita mengenai dua rahim dan mengakui ia ilmu baru kerana situasi itu jarang berlaku.

“Doktor maklumkan yang keadaan rahim saya unik. Nisbah satu dalam sejuta dan tidak ramai yang mempunyai dua rahim tetapi ada (kes seperti itu),” katanya dihubungi.

Bercerita lanjut, Nur Hasmidah berkata, dia datang bulan dua kali sebulan dan sebelum itu sudah mengetahui yang dia mempunyai dua rahim, namun ujian Pengimejan Resonas Magnetik (MRI) enam tahun lalu mengesahkan dia memiliki dua pangkal rahim, dua vagina serta satu buah pinggang.

“Doktor terangkan mengenai keunikan dua rahim, bentuknya dan segala kemungkinan dimiliki kebanyakan pemilik dua rahim iaitu ada dua saluran peranakan dan dua vagina.

“Saya kemudiannya perlu menjalani MRI tetapi saya tak pergi dan hanya buat ujian itu selepas berkahwin dan bersalin anak perempuan sebelum diberitahu mengenai keunikan lain,” katanya.

Menurut Nur Hasmidah, seperti dimaklumkan doktor, memiliki dua rahim tidak berbahaya tetapi unik.

Namun, wanita berkaitan juga sukar hamil dan jika hamil, mereka berisiko tinggi untuk keguguran dan kelahiran bayi pra matang memandangkan ruang rahim sempit akibat rahim abnormal.

Bagaimanapun, katanya, dia bersyukur kerana dalam situasi itu, Allah SWT memberinya anugerah terindah apabila disahkan hamil selepas sebulan berkahwin ketika berusia 29 tahun.

“Ketika hamil, memang kena jaga kandungan dengan baik dan selepas saya disahkan memiliki satu buah pinggang, doktor menyarankan saya lebih menjaga pemakanan.

“Saya juga bersyukur kerana suami menerima saya dan selalu memberi sokongan dan semangat. Keluarga juga turut memberi sokongan kepada saya,” katanya.

BACA JUGA :

Terkejut tengok keadaan terkini Nas Ahmad ‘terjah’ Melodi

Masya Masyitah pakai baju ala karakter anime, netizen perasan sesuatu dekat seluar

Chef Wan takut kehilangan ibu, “pernafasan dah perlahan”

CATEGORIES