[Video] “Agensi kerajaan semua tak nampak, warga Indonesia dayung sampan selamatkan kami”

“Agensi kerajaan semua tak nampak, warga Indonesia dayung sampan selamatkan kami”

Mangsa Banjir Selangor: “Kami menelefon semua agensi kerajaan, tiada tindakan diambil bila masa kami di dalam keadaan kritikal.

Pengerusi MKN Selangor (also Pengerusi UMNO Selangor): “Bomba pon ada call?”

Mangsa: “Bomba kami call, JPAM kami call, even Kem Sg Besi kami call, even Buletin Utama punya penerbit TV3 pon kami call. Masing masing menolong untuk mendapatkan bantuan kepada kami trap dalam rumah seramai 30 orang. Tiada satu pon agensi kerajaan datang menolong kami.

Kenapa agensi kerajaan datang pada masa air yang sudah surut. Pada masa keadaan kritikal, air sudah sampai tahap bumbung rumah, tiada sebarang agensi kerajaan datang menolong. Kecuali JPAM, yang difahamkan saya JPAM hanya menghantar 3 bot dalam kawasan seluruh hulu langat. Of Course tan sri, 3 bot tidak mencukupi untuk menolong semua warga hulu langat”

“This is common sense kan Tan Sri? Di mana perginya tentera kita. Dalam tahun 2014, saya difahamkan, saya pon salah seorang mangsa banjir terbabit, air hanya dalam keadaan paras peha, tapi tentera ada menolong kami, dalam masa kami dalam keadaan kritikal, pada hari ahad, tiada sebarang agensi datang menolong kami kecuali JPAM. Sunyi sepi.”

“Kalau Tan Sri nak tahu, hanya menolong kami rakyat Indonesia , mendayung sampan sampai 3 orang, untuk menyelamatkan anak kakak ni yang terperangkap atas bumbung rumah, dari pada pukul 12 tgh malam sehingga 4.30pagi, 5.30pg. Itu yang menolong kami rakyat asing. Dimanakah agensi kerajaan pada masa tu.”

“Sampai saya meminta bantuan daripada salah seorang sahabat saya, masuk dalam twitter, even though istana negara kita masuk minta bantuan, tiada sorang pon datang menolong kami. So kami berharap, rakyat bagi pihak taman sri nanding, ….

BACA:
 Selangor umum rebat air kepada mangsa banjir, moratorium kepada usahawan Hijrah
Banjir di Mentakab semakin buruk, ulangi peristiwa banjir besar 1971
Penjawat awam tak lengkap vaksin ditangguhkan dari terima bantuan khas

CATEGORIES