Tular senarai nama MP GPS tolak Muhyiddin jadi PM

Tular senarai nama MP GPS tolak Muhyiddin jadi PM

Tular senarai nama MP GPS tolak Muhyiddin jadi PM. Mesej tular yang mendakwa 13 Ahli Parlimen Sarawak, termasuk 12 daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS), tidak menyokong Perikatan Nasional dan Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam membentuk kerajaan baharu adalah palsu, kata unit komunikasi awam kerajaan Sarawak- Ukas.

Mesej palsu itu menamakan ahli parlimen yang dikatakan, termasuk seorang daripada Perikatan, dan mendakwa Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg mesti mematuhi kehendak majoriti ahli Parlimen untuk menyokong “Anuar dan PH”.

Ahad lalu (20 Nov), Abang Johari mengumumkan bahawa GPS akan menyokong gabungan dengan Perikatan, Barisan dan GRS untuk membentuk kerajaan baharu.

Beliau juga berkata gabungan negeri menyokong Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri.

Memandangkan tiada pakatan menjadi kenyataan dengan Barisan memilih untuk kekal berkecuali, Pejabat Perdana Sarawak mengeluarkan kenyataan pada Selasa (22 Nov) menjelaskan bahawa GPS akan menyerahkan kepada budi bicara Yang di-Pertuan Agong untuk melantik perdana menteri.

Tular senarai nama MP GPS tolak Muhyiddin jadi PM

Kenyataan itu mengulangi cadangan GPS untuk mengadakan pakatan yang terdiri daripada GPS, Perikatan, Barisan dan GRS untuk membentuk kerajaan seterusnya mencerminkan Malaysia berbilang kaum, tetapi tidak menamakan Muhyiddin sebagai pilihan perdana menteri.

GPS juga berkata mandat rakyat mesti dihormati di tengah-tengah kemelut politik di Semenanjung Malaysia.

BACA:

PN tak jadi kerajaan, Annuar Musa kata ada konspirasi nak kelirukan Agong

BN mohon tangguh jumpa Agong, belum dapat kata putus PH atau PN

Diva AA menangis sampai kering air mata, ini yang berlaku

CATEGORIES