Tuduh anggota polis tak solat keterlaluan – KPN

Tuduh anggota polis tak solat keterlaluan – KPN

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador menyifatkan dakwaan dibuat pengusaha Hot Burger Malaysia, Mohd Asri Hamid atau Asri Janggut bahawa anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) tidak menjaga solat sebagai keterlaluan.

Beliau berkata, isu itu tidak sepatutnya dibangkitkan dalam khalayak ramai.

“Ini (solat) soal kita dengan Tuhan dan PDRM tidak pernah ketepikan … didikan moral dan agama sentiasa disemarakkan dalam pasukan.

“Orang kena tahu PDRM juga ada hafiz dan setiap Ibu Pejabat Polis Daerah di seluruh negara mempunyai surau,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Serah Terima Tugas Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Bukit Aman di Mes Pegawai Kanan, Bukit Aman, hari ini.

Beliau berkata, pihaknya menyediakan prasarana dan sentiasa memberi ruang untuk setiap pegawai serta anggota melaksanakan kewajipan masing-masing.

“Saya tidak boleh paksa semua orang sembahyang … itu antara diri masing-masing dengan Tuhan,” katanya.

Katanya, setiap calon konstabel dan pegawai bagi pengambilan baharu juga diwajibkan menjalani ujian agama.

“Ini telah lama dilakukan dan ujian kefahaman asas agama kepada calon agama Islam ini membolehkan PDRM nilai siapa yang layak untuk menjadi anggota polis.

“Dalam Rukun Negara juga jelas mengatakan yang asasnya adalah kepercayaan kepada Tuhan. Pucuk pimpinan tidak mahu orang berisiko diberi kuasa,” katanya.

Semalam, satu klip video berdurasi 31 saat memaparkan Asri Janggut, 42, dalam satu sidang media mendakwa anggota polis serta tentera tidak menjaga solat.

Berita penuh : https://www.hmetro.com.my/utama/2020/08/609486/dakwaan-asri-janggut-keterlaluan-kpn

COMMENTS