Tak pasal waiter kena ganti RM723 rupanya ini yang pelanggan buat

Tak pasal waiter kena ganti RM723 rupanya ini yang pelanggan buat. Ini mungkin berkaitan dengan rakan-rakan kita dalam bidang F&B.

Sekiranya berlaku kerugian, sebagai pekerja, anda diharap dapat menebus kerugian tersebut, dan itulah yang berlaku kepada salah seorang pelayan restoran makanan laut di Butterworth, Pulau Pinang.

Dalam catatan Facebook baru-baru ini, restoran tepi laut, Lobster Village Seafood Food Court mendedahkan bahawa 3 tetamu berbeza dari 3 meja berbeza tidak membayar bil mereka.

Tak pasal waiter kena ganti RM723 rupanya ini yang pelanggan buat

Berdasarkan resit, kesemua 3 tetamu telah mengunjungi restoran tersebut pada hari Sabtu (25 Februari), dan bil yang belum dibayar adalah TIDAK murah.

“Tetamu dari jadual 11, jadual 5 dan jadual 34, sekiranya anda terlupa untuk membayar bil anda, dan apabila anda ingat, sila bayar kami. 3 meja habis hanya dalam sehari, ini terlalu banyak,” kata catatan Facebook itu.

Berikut ialah kos bil.

Jadual 11 (RM397)
Jadual 34 (RM218)
Jadual 5 (RM108)
Buat matematik mudah dan jumlah kerugian yang terpaksa ditanggung oleh pelayan ialah RM723!

Pekerja yang menjaga meja itu berkata,

“Saya hanya pekerja kecil di sini, dan saya akan mendapat potongan gaji untuk ini.”

Pada masa artikel ini ditulis, restoran itu masih belum mengemas kini apa-apa tentang bil yang diselesaikan oleh pelanggan. Adakah anda fikir mereka mungkin terlupa tentang bil? Bunyi terlalu mustahil untuk berlaku?

Nah, restoran itu mendedahkan di bahagian komen dan mengatakan bahawa pada masa lalu, mereka telah melihat pelanggan yang sebenarnya terlupa untuk membayar bil mereka dan menghubungi mereka semula pada waktu malam untuk menyelesaikan bil. Restoran itu juga menjelaskan bahawa pada malam Sabtu, hujan turun secara tiba-tiba.

“Jika dilihat daripada resit tersebut, pelanggan sudah berada di sana selama lebih sejam. Mungkin mereka pergi kerana hujan dan terlupa tentang bil.”

“Ini tidak adil untuk anda pelayan”

Rakyat Malaysia pula tidak menyangka tetamu dari 3 meja itu terlupa bil mereka.


“Makan tanpa bayar, saya harap mereka cirit-birit selama 100 hari.”

Seorang lagi netizen menegaskan bahawa adalah tidak adil untuk memotong gaji pekerja untuk kejadian sebegitu.

“Kenapa gaji awak perlu ditolak? Apabila perniagaan tidak berjalan lancar, adakah anda dijangka mengalami kerugian dengan bos?”

Seorang lagi netizen berkata bahawa dia berkongsi siaran itu dengan harapan ia akan sampai kepada pelanggan yang mungkin terlupa bil mereka.

“Ini terlalu banyak. Kesilapan pelanggan menyebabkan pelayan melihat potongan gajinya.”

“Mungkin berlaku di mana ‘Saya fikir orang itu telah membayar,’ orang itu menyangka orang lain telah membayar.”

Terlupa atau tidak, kami berharap pelanggan ini segera menghubungi pelayan dan menyelesaikan bil!

BACA:

Pemuda berjaya jual duit kertas RM1 dengan harga RM1,000, puas hati bila dapat tahu kenapa

Proton lancar ‘smartwatch’, kereta boleh start guna jam je!