SSM beri diskaun 90 peratus kompaun sehingga tarikh ini

SSM beri diskaun 90 peratus kompaun sehingga tarikh ini

SSM beri diskaun 90 peratus kompaun sehingga tarikh ini. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) melanjutkan insentif pengurangan kompaun di bawah Akta Syarikat 1965 bermula hari ini sehingga 31 Oktober depan.

SSM dalam satu kenyataan memaklumkan, di bawah insentif itu, syarikat dan pengarah syarikat layak mendapat pengurangan 90 peratus daripada nilai asal kompaun bagi semua kompaun yang ditawarkan di bawah Akta Syarikat 1965.

“Sebelum ini, insentif berkenaan dilaksanakan selama empat bulan bermula 1 Mac lalu dan tamat semalam.

“Semakan status kompaun boleh dilakukan melalui emel ke [email protected] atau hadir ke mana-mana pejabat SSM di seluruh negara,” katanya.

SSM menyediakan enam inisiatif dalam membantu ke arah Pemulihan ekonomi negara tahun 2022 antaranya meneruskan pelaksanaan Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin (SPPP) yang memberikan pendaftaran percuma kepada usahawan kumpulan B40 dan pelajar Insititusi Pengajian Tinggi (IPT) sepenuh masa.

SSM beri diskaun 90 peratus kompaun sehingga tarikh ini

Selain itu, inisiatif lain adalah meneruskan pelaksanaan Skim 1 OKU 1 Perniagaan (S101P), pengurangan kompaun di bawah Akta Syarikat 1965; mencadangkan pindaan menambah baik peruntukan di bawah Akta Syarikat 2016 berkaitan mekanisma penyelamat korporat dan skim atau perkiraan selain memperkenalkan inisiatif sama di bawah Akta Perkongsian Liabiliti Terhad 2021.

Semakan kompaun juga boleh dilakukan secara dalam talian melalui pautan www.ssm.com.my/Pages/Quick_Link/e-Compound.aspx atau portal EzBiz Online (https://ezbiz.ssm.com.my).

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh hubungi Pusat Panggilan SSM di talian 03-77214000 atau emel [email protected]

BACA:

‘Move’ Jokowi bakal jadikan Indonesia kuasa baharu dunia?

Range Rover milik ‘influencer’ terkenal kena tarik selepas gagal bayar

Sah Shuib dan Zara Zya ada hubungan istimewa, “siap kongsi kek satu pinggan”

CATEGORIES