Solid Anwar : Mahfuz hantar SD esok

Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Datuk Mahfuz Omar akan menghantar surat akuan (SD) menyokong Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri kesembilan esok.

Ahli Parlimen Sena itu berkata, ia sebagaimana keputusan yang diputuskan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini.

“Saya baru dapat surat daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat tentang arahan untuk membuat SD memilih calon Perdana Menteri kesembilan.

“Saya akan hantar SD itu esok,” katanya ringkas ketika dihubungi Sinar Harian pada Selasa.

Solid Anwar : Mahfuz hantar SD esok

Menurut beliau, Amanah tidak mengadakan mesyuarat khas untuk membincangkan pilihan calon Perdana Menteri kerana mesyuarat mengenainya telah diadakan lebih awal iaitu sebelum Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan sebagai Perdana Menteri kelapan lagi.

Ditanya tentang spekulasi bahawa Anwar yang juga Pengerusi PH telah mendapat angka sokongan mencukupi daripada beberapa parti dan ahli Parlimen fraksi Perikatan Nasional (PN) untuk dipilih sebagai Perdana Menteri baharu, Mahfuz berkata, perkara itu di luar pengetahuannya.

“Tapi yang penting kita nak Datuk Seri Anwar jadi Perdana Menteri dan ia adalah calon Perdana Menteri pilihan Amanah,” katanya.

Sementara itu, Mahfuz berkata, keputusan hasil pertemuan ketua parti dengan Yang di-Pertuan Agong masih belum diketahui.

“Saya masih belum mendapat maklumat mengenainya,” katanya.

Sinar Harian pada Isnin melaporkan semua ketua-ketua parti atau wakil dipanggil untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada Selasa.

Amanah diwakili Presidennya, Mohamad Sabu menghadiri pertemuan itu selain Anwar dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guang Eng dan pemimpin-pemimpin parti lain.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/156107/BERITA/Politik/Mahfuz-hantar-SD-sokong-Anwar-jadi-PM-esok

BACA JUGA : KKM kesan 43 kes melibatkan varian Delta

CATEGORIES