Sendiri gagal pun masih nak salahkan kerajaan PH?

Sendiri gagal pun masih nak salahkan kerajaan PH?

๐“๐š๐ค๐ค๐š๐ง ๐ฌ๐ฎ๐๐š๐ก ๐ญ๐ข๐ซ๐ฎ ๐ฌ๐ญ๐ฒ๐ฅ๐ž ๐“๐ซ๐ฎ๐ฆ๐ฉ?? Bila gagal tangani COVID-19, alih perhatian kpd ๐ค๐ž๐ ๐š๐ ๐š๐ฅ๐š๐ง ๐–๐‡๐Ž? Adakah Menteri Kesihatan mahu melakukan aksi yg sama? Rasa kelakar pulak bila baca laporan berita yg Menteri Kesihatan KERAjaan Pee End ๐ฆ๐ž๐ง๐ฒ๐š๐ฅ๐š๐ก๐ค๐š๐ง ๐š๐ซ๐ฐ๐š๐ก ๐Š๐ž๐ซ๐š๐ฃ๐š๐š๐ง ๐๐‡ kerana kununnya gagal bendung ๐Š๐ฅ๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ ๐“๐š๐›๐ฅ๐ข๐ ๐ก?

Kelakar sbb tuduhan ini hanya ๐’๐„๐“๐€๐‘๐€๐… dgn kerja fitnah Walaun-cai khadam PNKhianat dan PNyamun shj layaknya. Setiap hari itulah jadi ratiban atau mantera mereka ๐ฐ๐š๐ฅ๐š๐ฎ ๐›๐ž๐ซ๐š๐ญ๐ฎ๐ฌ ๐ค๐š๐ฅ๐ข ๐ฉ๐ž๐ง๐ฒ๐จ๐ค๐จ๐ง๐  ๐๐‡ ๐›๐ž๐ซ๐ข ๐ฃ๐š๐ฐ๐š๐ฉ๐š๐ง ๐๐ ๐ง ๐ ๐ซ๐š๐Ÿ, ๐š๐ง๐ ๐ค๐š ๐๐š๐ง ๐Ÿ๐š๐ค๐ญ๐š ๐๐š๐ซ๐ข ๐Š๐Š๐Œ.

Hampir setiap hari saya temui komen yg menyalahkan kerajaan PH atas apa yg berlaku pd negara bila dilanda pandemic COVID-19. Wall yg paling banyak saya temui komen walaun-cai yg tak guna otak ni ialah di FB wall Ipohmali iaitu Ahmad Muslim Badawi Badawi. Saya sering menjawap lagi walau dah byk kali menjawap. Ipohmali juga gigih ulang menjawap hal yg sama walau setiap hari walaun-cai berbeza akan meratibkan tuduhan yg sama. Kadang2 tertanya2 jugak, para walaun-cai ini tidak membaca, mengkaji atau ๐“๐š๐›๐š๐ฒ๐ฒ๐ฎ๐ง dulu ke tapi sanggup memalukan diri? Takkan main ๐“๐ˆ๐๐€๐ˆ๐ฒ๐ฒ๐ฎ๐ง je?? Kalau tak malu dgn penyokong2 PH pun lebih afdhal jika mereka malu dgn ๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก.

Setiap kali kami menjawap dgn fakta, Walaun-cai akan ๐ฆ๐š๐ญ๐ข ๐ค๐ฎ๐ญ๐ฎ, ๐ญ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ฅ๐š๐ง ๐ฅ๐ข๐๐š๐ก ๐๐š๐ง ๐ญ๐ž๐ซ๐ค๐š๐ง๐œ๐ข๐ง๐  ๐ ๐ข๐ ๐ข lalu DAP jugaklah yg dimaki. Dah kalah hujah dan fakta kerana mereka hanya AUTA, maka mereka ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐ข๐ง๐ ๐Ÿ ๐ซ๐จ๐ฎ๐ง๐ ๐š๐›๐จ๐ฎ๐ญ, ๐ค๐จ๐ง๐š๐ซ ๐›๐š๐ซ๐ข๐ง๐ , ๐ฅ๐ข๐ฉ๐š๐ญ ๐œ๐ž๐œ๐š๐ก ๐ฅ๐ฎ๐ญ๐ฎ๐ญ ๐ฅ๐š๐ฅ๐ฎ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฃ๐ฎ๐ง ๐ฅ๐จ๐ง๐ ๐ค๐š๐ง๐ . Last2 DAP jugaklah yg dipersalahkan dan PH dimaki hamun serta diejek. Heran jugak…dah jadi penyokong KERAjaan pun walaun-cai masih bodoh? ๐Ÿค”

Tapi skrg baru saya faham dari mana datang kebebalan walaun-cai dlm bab COVID-19 ini, seolah2 mereka tak mampu membaca, tidak reti tabayyun mahupun mengkaji, mereka terus menerus memalukan diri kerana menggunakan tuduhan palsu yg mereka sendiri gagal pertahankan. Rupanya ia datang dari pimpinan Pee End-UMPA$ sendiri kerana dalam kepala hotak pemimpin Pee End-UMPA$ ia memang salah arwah Kerajaan PH. ๐ˆ๐ง๐ ๐š๐ญ๐ฅ๐š๐ก…๐š๐ซ๐ฐ๐š๐ก ๐ข๐ญ๐ฎ ๐›๐š๐ข๐ค ๐จ๐ซ๐ ๐ง๐ฒ๐š ๐ญ๐š๐ค ๐ฉ๐ž๐ซ๐ฅ๐ฎ ๐ฅ๐š๐ก ๐๐ข๐ค๐ž๐ฃ๐ข ๐๐š๐ง ๐๐ข๐Ÿ๐ข๐ญ๐ง๐š๐ก ๐ฌ๐ž๐›๐ž๐ ๐ข๐ญ๐ฎ. ๐Ÿ˜œ

Mcmnilah…sbb taraf Menteri Kesihatan pun buat tuduhan mcm ni elok ๐๐ข๐ฃ๐š๐ฐ๐š๐ฉ ๐๐ ๐ง ๐…๐€๐Š๐“๐€ biar hadam, biar cerdik sikit. Sepatutnya bertanyalah kpd ๐ฆ๐š๐ง๐ญ๐š๐ง ๐Œ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข ๐Š๐ƒ๐ dulu. Siapa yg patut sekat Majlis Tabligh itu? ๐‰๐จ๐ซ๐ ๐๐ฎ๐๐š๐ฆ๐š’ ๐๐š๐ง ๐”๐ฅ๐š๐ฆ๐š ๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š (๐ก๐ข๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ง๐š๐ง ๐“๐š๐›๐ฅ๐ข๐ ๐ก) itu dikatakan diadakan pada ๐Ÿ๐Ÿ• ๐…๐ž๐› – ๐Ÿ‘ ๐Œ๐š๐œ. Sdgkan ๐Ÿ๐Ÿ’ ๐…๐ž๐› kerajaan PH dah jatuh. Mcm mana PH nak halang majlis tu sdgkan PH dah takde kuasa kerajaan? Yg wujud ketika itu ๐Ÿ๐Ÿ’ ๐…๐ž๐› sehingga ๐Ÿ๐Ÿ— ๐…๐ž๐› adalah PM Interim yg sangat2 Tua dan keseorangan. Mengikut ๐˜ang ๐erkhidmat Khalid Samad, PM Interim ketika itu merasa keseorangan dan salah sangka yg PH sudah tidak lagi menyokong beliau.

Mahukah Menteri Kesihatan salahkan ๐Œ๐š๐ง๐ญ๐š๐ง ๐๐Œ ๐ˆ๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ฆ yg sangat Tua itu? Secara logiknya beliau keseorangan, kuciwa, apa lagi yg mampu dibuat bila kehilangan seluruh kabinet pada waktu kritikal itu? Tapi Mantan PM Interim itu ๐›๐จ๐ฅ๐ž๐ก ๐ฃ๐š๐ฐ๐š๐ฉ ๐›๐š๐ฅ๐ข๐ค, beliau jadi kurang upaya tanpa kerajaan dipilih rakyat angkara dua kepala PNkhianat yg berada dlm kerajaan skrg juga. ๐’๐จ ๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ก ๐ฌ๐ข๐š๐ฉ๐š๐ค๐š๐ก ๐ฌ๐ž๐›๐ž๐ง๐š๐ซ๐ง๐ฒ๐š? ๐“๐ฎ๐๐ฎ๐ก ๐ฉ๐ฎ๐ง๐ฒ๐š ๐ญ๐ฎ๐๐ฎ๐ก ๐š๐ค๐ก๐ข๐ซ๐ง๐ฒ๐š ๐ฉ๐ฎ๐ฌ๐ข๐ง๐ , ๐ฉ๐š๐ญ๐š๐ก ๐›๐š๐ฅ๐ข๐ค ๐ฌ๐š๐ฆ๐ฉ๐š๐ข ๐ค๐ž ๐ฆ๐š๐ง๐š?

Tak payahlah mana2 Menteri Pee End ke atau walaun-cai ke nak meneruskan Fitnah ini dgn menuduh arwah kerajaan PH sbb ๐…๐€๐Š๐“๐€, ๐€๐๐†๐Š๐€ ๐๐š๐ง ๐ƒ๐€๐“๐€ ๐ฆ๐ž๐ฆ๐›๐ฎ๐ค๐ญ๐ข๐ค๐š๐ง Second Wave di era Pee End ๐“๐ˆ๐€๐ƒ๐€ ๐Š๐„๐๐€ ๐Œ๐„๐๐†๐„๐๐€ dgn ๐…๐ข๐ซ๐ฌ๐ญ ๐–๐š๐ฏ๐ž ๐๐ข ๐ž๐ซ๐š ๐๐‡. Ia terang2 patut dipertanggungjawabkan kpd PNkhianat yg berada dlm kerajaan Pee End. Ini sekaligus menafikan bahawa ๐Š๐ฅ๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ ๐“๐š๐›๐ฅ๐ข๐ ๐ก yg menyumbang kepada keadaan skrg ๐๐”๐Š๐€๐ ๐’๐€๐‹๐€๐‡ arwah Kerajaan ๐๐‡. Malah tiada daya bagi arwah kerajaan PH hendak menghalangnya kerana telah terkorban angkara PNkhianatan.

๐“๐€๐Š ๐๐„๐‘๐‚๐€๐˜๐€? ๐’๐ข๐ฅ๐š ๐ฅ๐ข๐ก๐š๐ญ “๐„๐—๐‚๐„๐‘๐๐“” ๐š๐ญ๐š๐ฎ ๐Š๐ž๐ซ๐š๐ญ๐š๐ง ๐Š๐„๐๐˜๐€๐“๐€๐€๐ ๐€๐Š๐‡๐๐€๐‘ ๐Š๐„๐“๐”๐€ ๐๐„๐๐†๐€๐‘๐€๐‡ ๐Š๐„๐’๐ˆ๐‡๐€๐“๐€๐ atau ๐Š๐๐Š pada ๐ŸŽ๐Ÿ’ ๐Œ๐š๐œ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐ŸŽ dan ๐Ÿ๐Ÿ‘ ๐Œ๐š๐œ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐ŸŽ serta ๐†๐‘๐€๐… dari ๐Š๐Š๐Œ ๐ฒ๐  ๐ƒ๐ˆ๐’๐„๐‘๐“๐€๐Š๐€๐ dalam posting ini. Ia dgn sendirinya menjelaskan bahawa 22 kes dlm ๐…๐ข๐ซ๐ฌ๐ญ ๐–๐š๐ฏ๐ž (๐๐ข ๐ž๐ซ๐š ๐๐‡) ๐ญ๐ž๐ฅ๐š๐ก ๐ฌ๐ž๐ฆ๐›๐ฎ๐ก ๐ฌ๐ž๐ฉ๐ž๐ง๐ฎ๐ก๐ง๐ฒ๐š. ๐Ÿ๐Ÿ ๐‡๐š๐ซ๐ข ๐“๐ˆ๐€๐ƒ๐€ ๐Š๐„๐’ ๐‰๐€๐๐†๐Š๐ˆ๐“๐€๐ ๐๐€๐‘๐”..๐ฌ๐š๐ฒ๐š ๐ฎ๐ฅ๐š๐ง๐ …๐“๐ˆ๐€๐ƒ๐€ ๐Š๐„๐’ ๐๐€๐‘๐”..!!

Kes baharu jangkitan Second Wave COVID-19 muncul hanya pada ๐Ÿ๐Ÿ• ๐…๐ž๐› ๐ฌ๐ž๐ฐ๐š๐ค๐ญ๐ฎ ๐๐Œ ๐ˆ๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ฆ yg ketika itu telah kehilangan kabinet beliau angkara PNkhianatan oleh mereka yg kini berada dalam kerajaan Pee End. ๐Ÿ๐Ÿ’ ๐…๐ž๐› ๐ค๐ž๐ซ๐š๐ฃ๐š๐š๐ง ๐๐‡ ๐๐š๐ก ๐ฃ๐š๐๐ข ๐š๐ซ๐ฐ๐š๐ก, nak sekat ๐Š๐ฅ๐ฎ๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ ๐“๐š๐›๐ฅ๐ข๐ ๐ก yg berkumpul pada ๐Ÿ๐Ÿ• ๐…๐ž๐› mcm mana? ๐ˆ๐ง๐ข ๐…๐€๐Š๐“๐€, takkan rakyat boleh lupa? Sampai PRU15 tahun 2023 pun rakyat tak akan lupa. JIKA rakyat lupa, jangan bimbang…nanti kami penyokong2 PH akan tolong ingatkan “jasa-jasa” para PNkhianat itu.

Elok juga jika ditanyakan sekali lagi kpd ๐Œ๐š๐ง๐ญ๐š๐ง ๐Œ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข ๐Š๐ƒ๐ di era PH dulu. Kenapa dia tidak sekat perhimpunan Tabligh itu? Takkan itu kerja Menteri Kesihatan? Perhimpunan itu perlu dimaklumkan kepada agensi mana dan di bawah Kementerian mana? Adakah Menteri berkenaan melapurkan kpd kabinet Org Tua itu? Jika tidak, kenapa? Oh…lupa. Waktu itu mereka lebih sibuk dgn ๐‹๐š๐ง๐ ๐ค๐š๐ก ๐’๐ก๐ž๐ซ๐š๐ญ๐จ๐ง agaknya berbanding memantau masalah COVID-19? Mungkin le kot? Cuba tanya.

Rasanya tak perlu lah nak diulas petikan2 dokumen dari kenyataan akhbar ๐Š๐๐Š di bawah kerana ia adalah “๐’๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐„๐ฑ๐ฉ๐ฅ๐š๐ง๐š๐ญ๐จ๐ซ๐ฒ”. Sila baca. Cuma saya lebih tertarik dgn Laporan Media ini bila Menteri Kesihatan diberitakan begini…..

๐‘จ๐’…๐’‰๐’‚๐’Ž ๐’•๐’–๐’“๐’–๐’• ๐’Ž๐’†๐’๐’ˆ๐’๐’๐’ˆ๐’”๐’Š๐’Œ๐’‚๐’ ๐’Œ๐’๐’Ž๐’–๐’๐’Š๐’Œ๐’‚๐’”๐’Š๐’๐’š๐’‚ ๐’…๐’†๐’๐’ˆ๐’‚๐’ ๐’”๐’†๐’‹๐’–๐’Ž๐’๐’‚๐’‰ ๐’‘๐’†๐’Ž๐’Š๐’Ž๐’‘๐’Š๐’ ๐’…๐’–๐’๐’Š๐’‚ ๐’ƒ๐’†๐’“๐’Œ๐’†๐’๐’‚๐’‚๐’ ๐’‘๐’‚๐’๐’…๐’†๐’Ž๐’Š๐’Œ ๐’Š๐’•๐’–.

“๐‘บ๐’‚๐’š๐’‚ ๐’š๐’‚๐’Œ๐’Š๐’ ๐’‚๐’‘๐’‚ ๐’š๐’‚๐’๐’ˆ ๐’”๐’‚๐’š๐’‚ ๐’ƒ๐’–๐’‚๐’• ๐’•๐’†๐’๐’‚๐’‰ ๐’‘๐’–๐’ ๐’…๐’Š๐’Š๐’Œ๐’•๐’Š๐’“๐’‚๐’‡ ๐’๐’๐’†๐’‰ ๐’…๐’–๐’๐’Š๐’‚”.

“๐‘บ๐’‚๐’š๐’‚ ๐’ƒ๐’–๐’‚๐’• ๐’•๐’†๐’๐’†๐’”๐’Š๐’…๐’‚๐’๐’ˆ ๐’…๐’†๐’๐’ˆ๐’‚๐’ ๐‘ท๐’†๐’“๐’•๐’–๐’ƒ๐’–๐’‰๐’‚๐’ ๐‘ฒ๐’†๐’”๐’Š๐’‰๐’‚๐’•๐’‚๐’ ๐‘ซ๐’–๐’๐’Š๐’‚ (๐‘พ๐‘ฏ๐‘ถ), ๐’”๐’‚๐’š๐’‚ ๐’ƒ๐’–๐’‚๐’• (๐’•๐’†๐’๐’†๐’”๐’Š๐’…๐’‚๐’๐’ˆ) ๐’”๐’†๐’„๐’‚๐’“๐’‚ ๐’๐’‚๐’๐’ˆ๐’”๐’–๐’๐’ˆ ๐’…๐’†๐’๐’ˆ๐’‚๐’ ๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’†๐’“๐’Š ๐’Œ๐’†๐’”๐’Š๐’‰๐’‚๐’•๐’‚๐’ ๐‘ช๐’‰๐’Š๐’๐’‚, ๐‘บ๐’Š๐’๐’ˆ๐’‚๐’‘๐’–๐’“๐’‚ ๐’…๐’‚๐’ ๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’†๐’“๐’Š-๐’Ž๐’†๐’๐’•๐’†๐’“๐’Š ๐‘จ๐’”๐’†๐’‚๐’ ๐’”๐’†๐’“๐’•๐’‚ ๐‘จ๐’”๐’†๐’‚๐’+3, ๐’Š๐’‚๐’Š๐’•๐’– ๐‘ฒ๐’๐’“๐’†๐’‚ ๐‘บ๐’†๐’๐’‚๐’•๐’‚๐’, ๐‘ฑ๐’†๐’‘๐’–๐’ ๐’…๐’‚๐’ ๐‘ช๐’‰๐’Š๐’๐’‚),” ๐’Œ๐’‚๐’•๐’‚๐’๐’š๐’‚.

Teringin nak tanya, selepas buat kerja memalukan dgn air suam, takkan nak malukan diri lagi dgn cubaan nak menyalahkan arwah kerajaan PH dgn tuduhan yg tidak punya asas dan fakta?? Adakah ini juga cubaan nak “angkat” imej sendiri dgn mewar2kan menyebut konon apa yg Menteri buat diiktiraf dunia? ๐”๐ญ๐ค ๐ฆ๐š๐ค๐ฅ๐ฎ๐ฆ๐š๐ง, ๐Œ๐š๐ง๐ญ๐š๐ง ๐Œ๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ข ๐Š๐ž๐ฌ๐ข๐ก๐š๐ญ๐š๐ง ๐ž๐ซ๐š ๐๐‡ ๐ข๐š๐ข๐ญ๐ฎ ๐ƒ๐ซ. ๐ƒ๐ณ๐ฎ๐ฅ๐ค๐ž๐Ÿ๐ฅ๐ฒ ๐€๐ก๐ฆ๐š๐ ๐ฃ๐ฎ๐ ๐š ๐ฉ๐ž๐ซ๐ง๐š๐ก ๐ฆ๐ž๐ง๐๐š๐ฉ๐š๐ญ ๐ฉ๐ฎ๐ฃ๐ข๐š๐ง ๐๐š๐ซ๐ข ๐ฉ๐ž๐ ๐š๐ฐ๐š๐ข๐Ÿ ๐ค๐š๐ง๐š๐ง ๐–๐‡๐Ž.

Takkanlah tak suka sbb ๐Š๐ž๐ญ๐ฎ๐š ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ซ๐š๐ก ๐Š๐ž๐ฌ๐ข๐ก๐š๐ญ๐š๐ง sering terkehadapan dan menjadi karaktor, figura dan ๐–๐€๐‰๐€๐‡ ๐“๐„๐๐€๐๐† yg ๐๐ข๐ฌ๐ž๐ง๐š๐ง๐ ๐ข, ๐๐ข๐ฉ๐ž๐ซ๐œ๐š๐ฒ๐š๐ข dan ๐๐ข๐ฒ๐š๐ค๐ข๐ง๐ข rakyat sewaktu pandemic ini berbanding dgn Air Suam? ๐Š๐๐Š tak perlu nak sebut pun apa yg dia buat diiktiraf dunia tapi kita semua tahu masyarakat dan media antarabangsa juga kagum dgn beliau.

Rasanya…eloklah Menteri2 KERAjaan Pee End ini ๐๐„๐‘๐‡๐„๐๐“๐ˆ dari ๐ฆ๐ž๐ฆ๐ฉ๐ž๐ซ๐›๐จ๐๐จ๐ก dan ๐ฆ๐ž๐ฆ๐š๐ฅ๐ฎ๐ค๐š๐ง diri sendiri. ๐Œ๐ž๐ฆ๐ฉ๐ž๐ซ๐›๐จ๐๐จ๐ก๐ค๐š๐ง ๐š๐ค๐š๐ฅ ๐ฒ๐š๐ง๐  ๐ฐ๐š๐ซ๐š๐ฌ adalah ditegah dan dilarang dlm Islam. Kalau tak percaya, pi tanya MAZA Mufti Utagha sbb dia juga sering sebut dlm ceramah dia. ๐Ÿ˜

Wallahualam.

– Zus Din
18 April 2020

Sumber :