Ratu Rock kongsi raih RM100,000 sebulan dengan hanya tanam cili

Ratu Rock kongsi raih RM100,000 sebulan dengan hanya tanam cili

Ratu Rock kongsi raih RM100,000 sebulan dengan hanya tanam cili. Namun, sejak dua menjak ini penyanyi lagu Sembilu ini sudah mula berjinak-jinak dalam dunia perniagaan. Kini dalam diam-diam Ella telah meleb4rkan sayap perniagaannya dengan menjadi pengusaha cili bersama suaminya.

Nama ratṳ rock Ella, t1dak asing lagi buat peminat muzik tanah air 80-90an. Memiliki suara un1k ‘serak-serak bas4h’ dan l4ntang membuat penyanyi yang sudah menjangkau ke usia 50 ini masih kekal relevan sehingga ke hari ini.

“Niat saya hendak mendidik masyarakat dan menjadi inspirasi kepada anak muda,” kata ratu rock tanah air, Ella atau nama sebenarnya Nor Zila Aminuddin.

“Sudah sampai masanya untuk saya berbakti pada tanah di nega’ra sendiri yang boleh mengh4silkan pelbagai jenis tanaman.

Menurutnya, dia dan suaminya, Azhar Ghazali mengusahakan tanaman fertigasi cili sejak dua tahun lalu dengan m0dal pusingan RM150,000 membab1tkan tiga ladang berkeluasan 1.2 hektar.

Ratu Rock kongsi raih RM100,000 sebulan dengan hanya tanam cili

“Setahun kami dapat menghasilkan dua musim di mana setiap musim dari peringkat semaian hingga menuai mengambil masa selama enam bulan.

Kami menggunakan benih cili kulai 461 yang terbukti berkualiti dan baik,” katanya yang ditemui di ladangnya di Puncak Alam.

“Alhamdulillah, tanaman ini sudah masuk musim keenam di mana setiap ladang m4mpu menghasilkan pengeluaran cili lapan tan.

Ella berkata, setiap ladang mempunyai keluasan 0.4 hektar yang mampu menanam kira-kira 5,000 pokok cili menggunakan beg semaian di mana setiap pokok dapat menghasilkan sehingga dua kilogram (kg) cili dengan panjang mencec4h lima hingga enam inci.

“Sebelum berkecimpung dalam bidang ini, saya dan suami banyak membuat peny3lidikan dan mendapatkan maklumat mengenai tanaman fertigasi cili termasuk mengikuti kursus asas pertanian.

“Sejak kecil saya suka bercucuk tanam pokok bunga di keliling rumah. Mungkin sudah ditakd1rkan jodoh dengan suami mempunyai minat yang sama dalam pertanian walaupun kami tiada asas pertanian.

Ditanya mengenai bidang nyanyian yang dic3buri sejak 34 tahun lalu, Ella berkata, dia menjadikan bidang nyanyian dan pertanian sebagai kerjaya utama kerana meminati industri berkenaan.

“Saya yakin pot3nsi perniagaan pertanian ini mampu menjana pendapatan lum4yan sekiranya dil4kukan dengan bersungguh-sungguh dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan,” katanya.

“Saya menggal4kkan lebih ramai gol0ngan muda berkecimpung dalam bidang pertanian kerana ia menjanjikan masa depan yang baik, sekali gus mengurangkan cili import,” katanya.

“Saya akan terus menyanyi kerana minat sejak kecil dan pada masa sama akan memantau perk3mbangan ladang cili supaya ia tidak dil4kukan separuh jalan.

“Kec4nggihan teknologi masa kini membolehkan bidang pertanian makin berkembang pesat dan berupaya mengurangkan k0s serta sumber manusia di samping meningkatkan kecek4pan dalam menangani cab4ran dan 1su pertanian.

Sementara itu, Azhar berkata, bagi tanaman musim kali ini, dia menggunakan s1stem perladangan pintar menerusi aplikasi Internet of Things (IoT) yang mana parameternya dip4ntau menerusi komputer dan telefon pintar.

“Lebih menarik semua parameternya dipant4u menerusi komputer dan telefon pintar. Ia membolehkan IoT membawa manfaat kepada fertigasi cili khususnya dalam pros3s penjagaan berjalan dengan lebih bermaklumat.

Menurutnya, selain mengel4k pembaz1ran dan mengurangkan kos operasi, hasil pertanian yang dikeluarkan juga lebih berkualiti kerana mendapat bekalan air dan baja dalam kuantiti yang diperlukan termasuk k4ndungan Omega 3.

“Ia mudah dip4ntau. Penderia untuk suhu, kel3mbapan udara dipasang di kawasan fertigasi cili manakala penderia kelembapan tanah pula diletakkan,

dalam sabut kelapa di pangkal pokok cili yang secara langsung berper4nan sebagai masukan kepada aplikasi sistem IoT ini,” katanya.

“Hasil pengeluaran cili ini akan dipasarkan ke pasar raya, kedai runcit, Pertubuhan Peladang Kawasan Kuala Langat dan restoran makanan.

“Dengan menggunakan kaedah IoT, ia dapat meningkatkan hasil pengeluaran sehingga tiga kg bagi satu pokok cili selain dapat memenuhi permintaan pasaran cili tempatan yang kurang meng4ndungi bahan kim1a berbanding cili import,” katanya.

“Kami turut mengadakan khidmat nasihat kepada usahawan yang mahu menjalankan aktiviti pertanian fertigasi cili,” katanya

“Dalam per4ncangan masa depan, kami akan memasarkan sendiri cili ini dan menambah ladang di kawasan berhampiran.

Sɛktor pertanian kini tidak lagi boleh dipandang r3meh. Kalau dulu pertanian dianggap sara diri dan hanya untuk diri sendiri dan keluarga,

tetapi hari ini ianya dianggap sebagai sebuah perniagaan. Kena dengan cara dan diusahakan dengan ilmu serta kesungguhan akan mampu menj4na pulangan yang lumayan.

BACA:

Rihana Petra kongsi kisah Ismail Leon masuk tadika, tak sangka ini pula berlaku

Sebab RM50K, anak tetak ibu sampai mati, buang pulak dalam tong sampah

“Aku tarik rambut kau jumpa dekat set, jangan ingat kau bagus” – Ayda Jebat

CATEGORIES