Isu bil mahal : Pusing kot mana pun TNB jugak yang untung !!!

Isu bil mahal : Pusing kot mana pun TNB jugak yang untung !!!

Perjuangan rakyat meminta supaya kerajaan campur tangan isu bil letrik yg tinggi sudah BERJAYA.
Secara mudahnya, kerajaan telah umumkan :-

1. Bill dibawah RM77 kerajaan bayarkan dan kita rakyat kira free lah.
2. Pengguna yg guna lebih dari 300 kWh, kerajaan berikan subsidi RM77 utk 3 bulan iaitu berjumlah RM231.
3. TNB tidak akan kurang apa2 kerana kerajaan bayarkan bagi pihak kita.

Soalnya sekarang,
1) Bagaimana perkiraan Service Tax 6% dan KWTBB 1.6%? TNB bayar cukai2 itu ikut jumlah yg mana?
2) Bagaimana dgn Pelan Bayaran Mudah itu? Masihkah guna atau bila dah dapat subsidi ini kena bayar penuh?
3) Adakah selepas 30hb Sept 2020 itu operasi potong memotong jalan macam biasa?

Kesimpulan :
TNB tak rugi apa2. Bil kita harga biasa. Bila tak dapat kutip dari kita, TNB kutip dari kerajaan yg guna duit kita (duit kita bayar cukai) bayar kepada mereka!
Kita ingat dulu dapat lah TNB bagi discount sebab mereka dah untung beribu juta!

Sumber :

COMMENTS