Presiden PAS pernah gelar wakil rakyat lompat parti sebagai “Monyet”

Presiden PAS pernah gelar wakil rakyat lompat parti sebagai “Monyet”

Presiden Parti Islam Semalaysia (PAS) yang juga merupakan duta khas ke Timur Tengah pernah melabelkan golongan wakil rakyat yang melompat parti sebagai “monyet”. Menurut satu laporan berita yang dibuat oleh mstar online, Hadi berkata demikian ketika berucap di himpunan Fastakim di Kota Bharu pada Oktober 2015.

Berikut laporan berita bertarikh 18 Oktober 2015 seperti dilapor portal mstar online :

Jika sebelum ini mereka digelar ‘katak’, namun kini kumpulan wakil rakyat yang bertindak melompat parti dirujuk sebagai ‘monyet’ oleh oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Katanya monyet berkenaan sudah tidak sabar untuk melompat ke pokok lain setelah mereka dapati pokok yang diduduki sebelum ini kehabisan buah.

Merujuk kepada mereka yang meninggalkan PAS bagi menyertai Parti Amanah Negara (Amanah), beliau menyifatkan kumpulan itu seperti “monyet yang tidak sabar tidak setia kepada perjuangan.”

“Ini monyet tidak tahu makna istiqamah. Sebaik sahaja mereka sudah tidak memiliki buah, mereka segera melompat ke pokok lain yang mempunyai buah-buahan.

“Mereka meninggalkan pokok itu tanpa memahami makna istiqamah dan cabaran-cabaran yang dihadapi,” katanya ketika Himpunan Fastaqim di sini, Sabtu.

Sumber : https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2015/10/18/wakil-rakyat-lompat-parti-umpama-monyet

COMMENTS