Pesawat komersial pertama berjaya buat penerbangan dari Kabul

pesawat

Pesawat komersial pertama berjaya buat penerbangan dari Kabul.Kira-kira 200 warga asing, termasuk Amerika Syarikat, meninggalkan Afghanistan dalam penerbangan komersial dari Kabul pada Khamis yang mendapat kerjasama Taliban.

Ia merupakan penerbangan berskala besar yang pertama sejak pasukan Amerika Syarikat menyelesaikan pengunduran mereka minggu lalu.

Penerbangan Qatar Airways ke Doha menandakan kejayaan dalam penyelarasan antara Amerika Syarikat dan Afghanistan era baharu.

Selain Amerika Syarikat, beberapa warga lain termasuk Jerman, Hungary dan Kanada berada di dalam pesawat.

Menurut jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Ned Price, penerbangan itu berjaya mendarat di Doha.

pesawat

“Penerbangan hari ini melibatkan pesawat Qatar Airways dan ini merupakan langkah yang sangat dialu-alukan. Langkah-langkah tambahan itu juga akan disambut bukan hanya oleh Amerika Syarikat, tetapi oleh masyarakat antarabangsa.

“Terdapat juga warga negara ketiga yang lain dalam penerbangan ini. Tetapi maksud yang lebih luas adalah kita akan terus dan masyarakat antarabangsa akan terus meminta Taliban untuk bertanggung jawab atas komitmen awam dan swasta, dan komitmen yang telah dibuatnya secara tertutup bersama kita dan kepada sekutu kami bahawa mereka yang mempunyai dokumen perjalanan yang sah yang ingin meninggalkan negara ini akan dapat melakukannya,” katanya.

Kebuntuan beberapa hari mengenai pesawat sewa khas di lapangan terbang lain telah menyebabkan beratus warga Afghanistan terkandas menunggu kebenaran Taliban untuk berlepas.

Bagaimanapun tidak jelas berapa ramai warga Amerika Syarikat yang berada di dalam kapal terbang tersebut dan bilangan sebenar mereka yang masih berada di Afghanistan.

Price juga tak menafikan ada warga Amerika Syarikat yang enggan meninggalkan Afghanistan atas faktor keluarga besar dan kesihatan.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-dunia/penerbangan-komersial-pertama-berlepas-dari-kabul-318932

BACA: Panas !!! Dua calon Timbalan Speaker bakal diundi, bakal uji tahap kepercayaan terhadap PM?

CATEGORIES