Pesakit ini kongsi pengalaman bertarung nyawa 30 hari lawan Covid-19 stage 5

Pesakit ini kongsi pengalaman bertarung nyawa 30 hari lawan Covid-19 stage 5

ALHAMDULILLAH AKU SEMBUH DARI VIRUS COVID-19 STAGE 5 !

Melawan covid-19 Stage 5 selama 30hari !!!

Syukur Alhamdulillah aku sihat juga selama berberapa hari melawan virus covid-19. ni antara serba sedikit pengalaman aku kena virus covid19 moga2 ada yg baru dijangkiti atau yg belum kena jangkiti kita ambil iktibar semoga kita di jauhkan dri dijangkiti virus ni, sebab ramai menganggap kalo tkena ni kena kurantin 2minggu bagi pnadol dan boleh balik ternaya tidak covid ada peringkat dia. ni serba sedikit tahap jangkitan covid19:

Terdapat 5 peringkat klinikal COVID-19.
Tahap 1. tanpa gejala.
Tahap 2. simptomatik dan tiada radang paru-paru.
Tahap 3. simptomatik dan radang paru-paru.
Tahap 4. simptomatik, radang paru-paru dan oksigen tambahan diperlukan.
Tahap 5. sakit teruk dengan kegagalan multiorgan.

Aku adalah sorang yg paling jaga sop, sampaikan kedai dan cod pun aku xbuka sebab risau kena jangkit. Ramai yg msg macm mna boleh kena , sebenarnya kalo mau jawab soalan tu mmg susah sebab kita x nampak virus ni. kita hanya boleh buat andaian kena di sana kena di situ tapi x sahih. Usah buat andaian berteka teki dengan pesakit berikan kata2 semangat sudah memadai.

Sebenarnya sebelum kena masuk wad aku sudah demam on off makan panadol sihat pas tu sakit balik . 5hari juga aku tahan sakit d rumah . lepas tu ada kekuatan sikit baru la p hospital,lepas chek doktor sahkan aku POSITIF COVID-19. sedih juga tapi tawakal ja mau sembuh, aku kurang bernasib baik sebab aku mempunyai symptom yg teruk, ada jenis covid x symptom. ni antara symptom aku:
* demam
* sakit kepala
* hilang deria bau
* sesak nafas
* batuk

lepas chek aku terus kena bawa di pusat kurantin kota belud , malam pertama aku bgelut sendiri demam yg teruk sakit kepala , demam time tu teruk suhu 38.8 . sampai la malam ke 2 d pust kurantin d kota belud aku kena chek dan di bawa semula ke hospital kb untuk rawatan chek tekanan darah dan sbaginya. pukul 3am doktor maklumkan aku akan di hantar di HQE . tepat pukul 4am mcm tu aku sudah start muntah2 pakaian habis basah pas tu tukar baju hospital.

pukul 5am ambulance hantar dri Kota belud ke HQE dalam perjalanan mmg aku x sedar time tu aku pakai bantuan alat pernafasan, sampai ja naik kerusi roda p emergency HQE. ndak menyangka time tu aku boleh terkena virus, bila tgk kiri kanan semua pakai PPE perasan time tu jgn cakap la takut pun ada sebab yala covid ni mana ada ubat !!

time di emergency aku kena chek jantung paru2 dan mmg covid sudah serang paru2 badan penuh dengan wayar time tu . lepas 8jam d emergency aku terus di bawa masuk wad biasa untuk hari pertama d HQE. malam pertama d wad biasa aku mula rasa demam tapi dalam keadaan terkawal. hari kedua keadaan aku makin teruk nafas makin sesak, malam tu juga aku dipindahkan wad , tingkat 3 di HDW( unit rawatan rapi ) sebelah dengan ICU.

sampai di hdw baru oksigen aku di naikkan lagi, sebab nafas makin sesak serius mmg susah bernafas padahal aku x sejarah asthma dan sbgainya. keadaan aku makin terkawal d hdw , keesokkan hari nya keadaan aku makin sesak nafas dan di tukar lagi oksigen yg lagi tinggi. mcm2 jaram kena serius sakit lagi2 kena jarum saraf nadi untuk chek tepat oksigen dalam badan.

selama berapa hari d hdw kencing & buang air besar semua d atas katil, tp aku jarang buang air besar time d hdw , tapi pernah sekali aku buang air besar semuanya d atas katil 😢 paling risau adalah bab meneran bila2 masa boleh sesak nafas. yes lepas meneran aku sesak nafas yg xampun. kesian nurse semua dorang yg buat bersihkan aku keluar juga air mata balik2 aku ucap “ tq nurse” “ ndak apa bha bisa sudah kami yg penting kamu sihat” hanya Allah balas jasa baik dorang selama aku di sana . tq nurse dan doktor yg jga aku d hdw HQE1. sedih kencing dan buang air besar d katil .

keadaan pun semakin hari semakin ok aku boleh sudah bcakap dulu time masuk wad bcakap ja aku penat dan boleh sesak nafas. tapi alhamdulillah makin ok. Doktor ada chek jantung dia cakap ada bengkak sikit dan takut paru2 ada darah beku pas tu dorang akan buat ct scan untuk detail. masuk terowong ct scan mmg seram lagi2 masuk ubat dalam badan risk dia ubat tu boleh rosakkan buah pinggang tapi Alhamdulillah keputusan ct scan ok.

Alhamdulillah lepas berapa hari di hdw oksigen makin pulih dan paru2 mula berkembang dan boleh bernafas dengan tenang, tidak lama tu aku dipindah ke wad biasa tapi masih pakai bantuan alat pernafasan.

setelah 4hari d wad biasa perkara yg paling happy adalah aku x perlu sudah guna bantuan alat pernafasan. syukur alhamdulillah dan selepas 11 hari d wad barula merasa masuk toilet !

paling haapy bila dapat mandi ya Allah teruja mandi setelah 13 hari x mandi menangis dalam toilet berdoa time mandi 😢. Alhamdulillah keadaan aku di wad biasa makin ok cuma kadar gula dalam badan naik mungkin disebabkan ubat dalam badan dan selama d wad aku hari2 kena insulline.

keadaan aku semakin hari semakin ok di wad biasa , Alhamdulillah. tapi tangan pula bengkak bekas jaram ( bengkak yg amat sakit ) ambil masa lama nak pulih keluar wad pun masih bengakak dan sambung makan antibiotic.

selain bengkak bahu pula tisu koyak, mmg sakit xdapat tido dalam wad xtau pasal apa mungkin terlalu banyak baring d wad atau sakit sudah lama . lepas keluar wad aku sambung buat rawatan di biorehab, skg masih buat rawatan susulan d birorehab.

Pesanan untuk semua Dont be selfish!!! Frontliners keje siang malam tanpa rehat dah setahun, ambil risiko yg sgt tinggi,kes makin naik,hospital penuh,ambulan smpai tak ckp, wang ringgit xpyh ckp lah berapa dah hbs, tp masih ade lg yg jenis dont care dont bother, sebab ape, sebab tak kene kat batang hidung sendiri.

Semoga doa yg ikhlas dr semua ni Allah makbulkan dan hapuskan lah musibah yg melanda kita semua dan selamatkan semua pesakit yg sedang bertarung dgn covid19 ni ya Allah.

Ameen YRA
Zicko Syah
Bekas pesakit covid19 Stage 5

FB