Permohonan Malaysiakini ketepi prosiding menghina ditolak

Permohonan Malaysiakini ketepi prosiding menghina ditolak

Mahkamah Persekutuan menetapkan 13 Julai ini untuk memulakan perbicaraan penghinaan terhadap portal berita Malaysiakini dan ketua pengarangnya Steven Gan.

Ini selepas panel tujuh hakim anggota mahkamah memutuskan petang ini untuk tidak membenarkan permohonan responden untuk mengetepikan perintah untuk memulakan prosiding.

Presiden Mahkamah Rayuan, Hakim Rohana Yusuf menyampaikan keputusan itu, yang menurutnya dibuat sebulat suara oleh anggota panel.

Menurut penghakiman itu, panel hakim mendapati Peguam Negara Idrus Harun telah membuktikan prima facie dalam kes untuk memulakan prosiding penghinaan terhadap Malaysiakini dan Gan.

Steven Gan
“Berdasarkan semua fakta ini antara lain, kami berpendapat bahawa responden telah menerbitkan komen-komen yang tidak berasas dan bahawa kes prima facie telah dibuat.

“Kami juga berpendapat bahawa berdasarkan Seksyen 114A Akta Keterangan 1950, para responden dianggap telah menerbitkan komen-komen yang disanggah itu. Anggapan itu salah,” kata hakim.

Selain Rohana, enam anggota panel lain ialah Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Malaya Azahar Mohamed; Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Abang Iskandar Abang Hashim; dan Hakim Mahkamah Persekutuan Mohd Zawawi Salleh, Nallini Pathmanathan, Vernon Ong Lam Kiat dan Abdul Rahman Sebli.

Rohana berkata, isu yang dibangkitkan oleh peguam Malik Imtiaz Sarwar mengenai prosiding yang dimulakan di mahkamah tertinggi juga telah dibicarakan.

Malik Imtiaz Sarwar
“Melihat sifat komen yang melibatkan badan kehakiman secara keseluruhan, kami berpendapat ini adalah mahkamah yang tepat untuk memulakan prosiding,” katanya.

“Berdasarkan ini, permohonan berkenaan dengan suara bulat ditolak,” katanya.

Perbicaraan akan bermula di Mahkamah Persekutuan pada pukul 9.30 pagi 13 Julai depan.

Awal hari ini, Malik dan peguam kanan persekutuan Suzana Atan yang mewakili Peguam Negara membuat serahan kepada mahkamah berhubung hujah mereka terhadap permohonan Malaysiakini untuk mengenepikan kes itu.

Berita penuh:

https://www.malaysiakini.com/news/532704

COMMENTS