Pembelian kapal layar mewah ‘Topaz’ berharga RM2.7 bilion dikenalpasti guna duit 1MDB

Pembelian kapal layar mewah ‘Topaz’ berharga RM2.7 bilion dikenalpasti guna duit 1MDB

Dalam satu pendedahan yang mengejutkan pada 30 Jun, Jabatan Kehakiman AS (DOJ) menyatakan bahawa kapal persiaran mewah, Topaz, dianggarkan bernilai AS $ 688 juta dikenalpasti sebagai yang ketujuh terbesar di dunia, dibeli sebahagiannya menggunakan dana yang dapat dikesan dari skandal rasuah dan pengubahan wang haram 1MDB.

Perincian pembiayaan kapal layar mewah, yang sejak itu diganti namanya menjadi The A +, terdapat dalam fail aduan DOJ ke mahkamah persekutuan di California.

DOJ meminta kebenaran untuk merampas aset tersebut, termasuk dua lukisan Warhol, lukisan Basquiat, sebuah apartmen di Paris dan berjuta-juta dolar yang disimpan dalam akaun bank Swiss, semuanya bersumberkan wang yang digelapkan dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB ).

Dokumen dalam pengadilan mahkamah California tidak menyatakan apakah DOJ akan berusaha untuk mempertahankan tuntutannya terhadap kapal layar mewah sebagai sebahagian dari usaha merampas aset 1MDB yang sedang berlangsung.

Tidak jelas juga apakah Malaysia akan mempertimbangkan untuk mengemukakan tuntutan untuk aset tersebut. Pegawai kerajaan berkaitan di Kuala Lumpur tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Senarai baru itu bersekali dengan senarai aset yang telah disita yang sudah lama dibeli dengan dana 1MDB oleh dalang penipuan yang didakwa, pemodal Malaysia Low Taek Jho. Barangan yang telah dirampas termasuk barang kemas dan lukisan milik Superyacht, Equanimity, berjuta-juta dolar oleh Van Gogh dan Monet.

Kapal mewah ‘A+’ telah disewa sekurang-kurangnya lima kali antara 2013 dan 2014 di pelbagai lokasi termasuk Nice di Perancis, Ibiza di Sepanyol, Caribbean, New York dan sekitar kawasan pantai Brazil, demikian menurut fail DOJ.

DOJ setakat ini telah membantu Malaysia mendapatkan lebih daripada AS $ 1 bilion aset yang berkaitan dengan dakwaan penggelapan wang di 1MDB dan permohonan terbarunya dapat membuktikan manfaat bagi kempen pemulihan aset 1MDB sendiri dan perdebatan undang-undangnya yang berterusan dengan Abu Dhabi di mahkamah London.

Malaysia menuntut pemulangan AS $ 3,5 bilion wang yang telah disalahgunakan dan dialihkan ke anak syarikat yang didakwa dipalsukan dalam konspirasi terperinci yang melibatkan eksekutif peringkat tinggi di Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC) milik emirat.

Kedua-dua kerajaan telah berusaha untuk mencapai penyelesaian di luar mahkamah untuk perselisihan undang-undang tetapi perbincangan ini gagal kerana Abu Dhabi telah berulang kali menyatakan bahawa dakwaan penggelapan wang 1MDB dilakukan oleh pegawai jahat IPIC yang kini menjalani hukuman penjara seumur hidup.

Berita penuh : https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/us-department-of-justice-links-957m-luxury-yacht-topaz-with-1mdb-scandal

COMMENTS