Pembangkang bidas Menteri, Timbalan asyik baca teks waktu perbahasan RMK12

Pembangkang

Pembangkang bidas Menteri, Timbalan asyik baca teks waktu perbahasan RMK12.Ahli parlimen pembangkang mengkritik menteri dan timbalan menteri yang disifatkan terlalu bergantung dengan membaca skrip.

Ini selepas wakil rakyat pembangkang mendapati jawapan yang diberikan setelah membahaskan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) “tidak bermakna”.

“Ni kelas membaca kan? Semua (menteri dan timbalan menteri) datang membaca,” kata Hannah Yeoh (PH-Segambut).

“Kalau semua datang baca skrip, sesiapa pun boleh jadi menteri.

 

“Kena jawab soalan ahli parlimen perbahasan baru ada makna.

Soalan tambahan tak boleh dilihat sebagai serangan atau gangguan.

“Ini RMK12, bukan kelas membaca. Ini untuk bahas rancangan lima tahun negara,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Ketika Yeoh dan yang lain menyatakan kekecewaan mereka, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Zahidi Zainul Abidin, membaca jawapannya berdasarkan skrip.

Pembangkang

Ketegangan berlaku ketika Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga, dan Masyarakat Siti Zailah Mohd Yusoff menggulung perbahasan bagi kementeriannya.

Yeoh mencelah untuk meminta garis masa kementerian itu untuk memperkenalkan lima rang undang-undang – iaitu mengenai gangguan seksual, warga emas, orang kurang upaya, kesetaraan jantina, dan pekerja sosial.

Yeoh ingin tahu yang mana dari lima rang undang-undang yang akan dibentangkan terlebih dahulu dan apakah akan ada hasil yang nyata menjelang akhir tahun.

Siti Zailah menjawab dengan mengatakan bahawa kementerian memandang serius setiap undang-undang yang berkaitan dan akan mengikuti proses yang diperlukan.

Timbalan menteri itu kemudian mengatakan bahawa Yeoh tidak mengemukakan pertanyaan ini semasa perbahasannya dan dia (Siti Zailah) harus beralih ke subjek lain kerana banyak yang harus dia jawab.

Susulan itu, Yeoh mengatakan permintaannya untuk garis masa tidak dijawab, yang mana Siti Zailah menjawab: “Kami akan berusaha.”

Siti Zailah kemudian menegaskan rancangan kerajaan untuk membentangkan RUU gangguan seksual menjelang akhir tahun, dan menjelaskan bahawa undang-undang mengenai warga emas sedang disusun.

Dia menambah bahawa Yeoh sebagai bekas timbalan menteri seharusnya mengetahui perkara-perkara seperti itu.

Kemudian, sementara Siti Zailah mengatakan kementeriannya berusaha untuk mendapatkan lebih banyak ibu yang bekerja untuk kembali ke tenaga kerja, P Kasthuriraani (PH-Batu Kawan) mencelah untuk meminta penjelasan khusus.

Siti Zailah menjawab bahawa dia mempunyai masa yang terhad untuk memberi jawapan tetapi terdapat banyak “gangguan” yang menghalangnya untuk menjawab.

“Sekiranya anda terus mengganggu saya, bagaimana saya harus menjawab?” katanya.

Dia menambah bahawa sebarang pertanyaan yang tidak dijawab akan mendapat jawapan bertulis dan perkara-perkara tersebut juga dapat dibincangkan di luar Dewan Rakyat.

Dia kemudian terus membaca dari skripnya dan ketika waktu hampir habis, Siti Zailah menekankan bahawa soalan yang tidak dijawab akan mendapat jawapan bertulis.

Setiap kementerian diberi masa selama 30 minit untuk menjawab bahagian perbahasan RMK12.

Ketetapan itu telah menyebabkan jawapan yang diberikan seperti tergesa-gesa, dan ahli parlimen pembangkang menyatakan rasa kesal kerana soalan tambahan semasa perbahasan sering tidak dijawab.

Anggota parlimen juga banyak kali mengadu bahawa jawapan bertulis sering kali lambat, atau jika ada, ia sekadar menguilang jawapan lama.

Berita Penuh : https://www.malaysiakini.com/news/594340

BACA: Terkini !!! Khairy dedah syarat perlu dibuat untuk rentas negeri balik kampung

CATEGORIES