Panas !!! Syed Saddiq dedah kemewahan gaji, elaun menteri

Syed Saddiq dedah kemewahan gaji, elaun menteri. Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menyorot bagaimana ahli politik dapat memperoleh gaji atau pencen yang lumayan, hanya dengan berkhidmat sebagai wakil rakyat atau menjadi menteri dalam tempoh yang lama.

Perkembangan ini hadir ketika rakyat, terutamanya kelas pekerja berdepan kesukaran meneruskan kehidupan susulan Covid-19.

BACA JUGA : “Siasatan dapati Adun Tronoh memang rogol pembantu rumah”

Syed Saddiq yang pernah berkhidmat sebagai menteri belia dan sukan berkata seorang ahli kabinet dibayar RM50,000 sebulan.

Selain itu, seorang menteri juga mendapat rumah mewah di Putrajaya, sebuah kereta, pemandu, plat kenderaan bernilai ratusan ribu jika dijual, lesen import (AP) untuk membawa masuk kereta mewah ke dalam negara, dan sebidang tanah di Putrajaya.

BACA JUGA : Panas !!! Azalina ‘sound’ Rina tak boleh nak selesaikan isu dera

Dia mengatakan menteri juga boleh menuntut perbelanjaan makan, dan elaun cuti.

Katanya, mereka yang sudah berkahwin boleh mendapat antara RM100,000 hingga RM200,000 untuk percutian setiap tahun.

BACA JUGA : Peguam keluarga Adib kritik pengumuman kes ditutup oleh Menteri

“Saya belum berkahwin, jadi elaun saya tidak begitu tinggi,” katanya.

Malah, kata Syed Saddiq, ketika seorang menteri hendak berhenti, mereka mendapat gaji ganjaran berdasarkan penggal menteri itu sebagai anggota parlimen.

BACA JUGA : Peguam keluarga Adib kritik pengumuman kes ditutup oleh Menteri

“Sekiranya seorang ahli parlimen telah menjalani 4 hingga 5 penggal, walaupun mereka berkhidmat sebagai menteri selama satu hari, pembayaran ganjaran mereka melebihi RM1 juta,” katanya.

Saddiq menyatakan pembayaran ganjaran ini perlu diteliti kerana kerajaan sudah bertukar dua kali, dengan beberapa menteri mengundurkan diri dan kemudian dilantik semula sekali atau dua kali.

BACA JUGA : Pemimpin Umno yang berani saja sanggup dilabel ‘kluster mahkamah’ – Zahid

“(Putrajaya mesti jelaskan) adakah ganjaran yang dibayar hanya sekali, atau setiap kali mereka berhenti, mereka dibayar RM1 juta, kemudian apabila mereka dilantik semula dan berhenti semula, dapatkan RM1 juta lagi, dan apabila parlimen dibubarkan, mereka dapat (RM 1 juta) lagi.

“Semua ini mesti dihentikan,” katanya.

BACA JUGA : Gerai sate diserbu pelanggan lelaki, ingatkan sate sedap rupanya tokey awek cantik

Sementara itu, Saddiq berkata selain gaji menjadi menteri, ahli politik juga dapat menikmati pencen dari pelbagai sumber.

Dia mengatakan jika seorang ahli politik telah berkhidmat sebagai ahli dewan undangan negeri (Adun), ahli exco, dan menteri, atau senator, atau ahli parlimen, mereka menikmati pencen untuk setiap jawatan ini.

BACA JUGA : Wanita terkena gangguan misteri ‘teddy bear’

“Sekiranya anda menggabungkan semua pencen, ia boleh melebihi RM100,000 sebulan.

“Inilah sebabnya mengapa banyak ahli parlimen tidak mahu mengundurkan diri walaupun sudah bertahun-tahun berkhidmat,” katanya.

BACA JUGA : 11 ekor ular ditangkap sehari di Melaka, jangka berlaku peningkatan – APM

Saddiq mencadangkan agar kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk mengkaji gaji ahli politik, dan dana politik – kerana ahli parlimen perlu dapat menguruskan kawasan pilihan raya mereka dari segi kewangan.

“Perbincangan ini mesti dilakukan. Kita harap rakyat ikat perut, tetapi di sini di parlimen atau dalam kerajaan dapat gaji yang amat lumayan.

“Ini tidak adil bagi rakyat,” katanya.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/593321

CATEGORIES