Panas!! Shafie dedah sebab MP Warisan didakwa di mahkamah

Shafie

Shafie dedah MP Warisan didakwa di mahkamah kerana parti itu enggan tandatangan MoU.Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memberitahu, dakwaan rasuah yang dikaitkan Ahli Parlimen (MP) Labuan Datuk Rozman Isli berlaku kerana parti itu tidak mahu menandatangani memorandum persefahaman (MOU) bersama Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob seperti yang dilakukan Pakatan Harapan (PH).

Malah, beliau turut mempertikaikan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang melakukan pendakwaan terhadap Rozman.

“Pasal apa kes tu berlaku? Pasal kita tak sign MOU, jikalau kita sign memorandum, kemungkinan perkara tu tidak akan berlaku.

“Apa sebab berlaku perkara ni, seakan-akan ini saya katakan is no longer instrument, kita harapkan badan untuk mencegah, untuk mendidik, untuk letak negara kita ke tahap yang dihormati, disegani.

Shafie

“Pada saat ini, ia kelihatan bukan lagi satu badan (seperti yang) kita nakkan,”katanya dalam laporan Malaysiakini.

Sementara itu, Free Malaysia Today turut memetik pandangan Rozman yang senada dengan Mohd Shafie.

Rozman berkata, dia didakwa selepas kerajaan gagal memujuknya untuk meninggalkan Warisan dan menyertai parti lain.

“Ini bukan perkara baru. Mereka mencubanya sejak 2020 tetapi saya tidak bimbang.

“Lagipun saya mahu memerangi kes salah guna kuasa dan rasuah. Jadi ini akan menjadi seperti ‘pengalaman langsung’ buat saya.

“Objektif pertama (mereka) ialah untuk membuatkan saya menyertai mereka. Disebabkan itu gagal, cubaan kedua adalah untuk merosakkan reputasi saya sebelum pilihan raya umum akan datang,” kata Rozman.

Rozman didakwa mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 pagi ini kerana dituduh menggunakan kedudukannya untuk menerima rasuah.

Rozman merupakan MP Labuan selama dua penggal di bawah kerusi UMNO pada 2013 dan 2018.

Bagaimanapun, dia menyertai Warisan pada 2018 apabila PH menjadi kerajaan dan Barisan Nasional (BN) kalah dalam pilihan raya umum berkenaan.

BACA: Berita gembira buat rakyat Selangor, bekalan air kembali pulih

CATEGORIES