Panas !!! Pandelela dedah jurulatih kerap buat lawak lucah, terpalit kes rogol ‘dilindungi’

Ratu terjun negara Datuk Pandelela Rinong mendedahkan beliau pernah dibuli oleh seorang jurulatih selepas menegur sikap individu berkenaan yang sering membuat lawak berbaur lucah.

Jelas pemenang pingat perak Olimpik Rio 2016 itu, setiap kali jurulatih itu membuat lawak sedemikian, beliau hanya mendiamkan diri atau pura-pura ketawa kerana bimbang dan berasa takut.

“Pernah sekali, tidak tahan, saya tegur dia, tetapi kena buli balik. Tujuh tahun kemudian, dia (jurulatih) buat (didakwa) kes rogol.

Pandelela dedah jurulatih kerap buat lawak lucah, terpalit kes rogol 'dilindungi'

PANDELELA: Paling sedih, dalam tujuh tahun itu dia buat hal setiap tahun, tetapi kami atlet tidak boleh buat apa. – Gambar fail

“Tetapi paling sedih, dalam tujuh tahun itu dia buat hal setiap tahun. Tetapi kami atlet tidak boleh buat apa, sebab ‘back up’ besar dia adalah ketua jurulatih kami sendiri,” katanya menerusi Twitter hari ini.

Justeru, Pandelela berkata, pengajaran yang boleh diambil daripada kisahnya itu adalah, keperluan pemimpin yang boleh membetulkan perkara yang salah dan bukannya menutup mata kepada kejahatan atau jenayah.

“Mereka yang dianiaya mesti bersuara! Suara kecil tetap penting sekiranya kita bersatu,” jelasnya.

BACA JUGA : Kilang belacan guna nama Melayu diarah tutup, dicemari najis tikus

CATEGORIES