25 MP Umno sokong Hishamuddin tidak lagi dicalonkan PRU15

Kumpulan penentang dalam UMNO yang tidak sehaluan dengan Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkemungkinan berdepan risiko akan disingkir daripada menjadi calon pilihan raya umum (PRU) depan nanti.

Tindakan 25 Ahli Parlimen UMNO yang menandatangani akuan bersumpah (SD) bagi melantik bekas naib presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai jurucakap mereka menimbulkan rasa tidak senang Zahid yang dikatakan sedang dalam usaha memuktamadkan kerjasama dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP.

Menurut sumber, tindakan kumpulan tersebut yang bermula dengan mengumpul SD untuk menyekat kemaraan Zahid menimbulkan persepsi seolah-olah beliau sudah hilang kawalan terhadap parti dan tidak lagi dihormati dikalangan ahli parti.

“Pendedahan tindakan 25 Ahli Parlimen UMNO yang menandatangani SD itu amat mengecewakan Zahid dan ia menimbulkan rasa tidak puas hati terhadap mereka yang menentangnya secara terbuka.

umno

“Ia juga secara tidak langsung memalukan Presiden walhal sepatutnya mereka menghormati beliau sebagai ketua parti, tindakan tersebut tidak sewajarnya berlaku pada ketika PRU berkemungkinan akan diadakan pada bila-bila masa sahaja sekarang,” kata sumber kepada Agenda Daily.

Menurut sumber, kenyataan bekas Presiden, Datuk Seri Najib Razak yang memberi bayangan supaya UMNO tidak meletak calon yang bertentangan dengan pendirian Zahid dan parti semasa PRU nanti adalah isyarat amaran jelas bahawa mereka yang tidak sehaluan akan berisiko disingkir.

“Bagi Zahid, kiblatnya adalah Najib dan apabila kenyataan sedemikian dikeluarkan ia bermakna Presiden akan juga menurutinya… Walaupun Najib bukan lagi Presiden, tetapi pengaruhnya terhadap Zahid masih kuat dan relevan.

“Jika Najib mahu mereka yang tidak sehaluan ini disingkir, berkemungkinan juga Zahid akan mengambil langkah yang sama memandangkan kedua-duanya mempunyai matlamat yang sama,” katanya.

Sumber juga mendedahkan, Najib sebenarnya adalah pencatur utama dalam menjalinkan kerjasama dengan Anwar dan nama Zahid hanya muncul kemudiaan selepas berjaya ditarik untuk berkomplot bersama-sama dengan Presiden PKR itu.

Surat sokongan yang dihantar tahun lalu ke Istana Negara yang ditandatangani kedua-dua mereka juga adalah idea yang datang daripada Najib dan kemudiaan baharu lah disusuli persetujuan dengan Zahid.

Untuk rekod, kedua-dua mereka sehingga hari ini masih tidak menafikan kesahihan surat tersebut dan tiada sebarang laporan polis yang dibuat mereka berdua.

Sumber memberitahu, Zahid mempunyai kuasa mutlak dalam menentukan pemilihan calon yang akan bertanding dalam PRU nanti kerana watikah surat pencalonan hanya akan disahkan dan ditandatangani oleh beliau.

Sekiranya kumpulan tersebut masih berdegil dan tidak patuh dengan hala tuju yang sedang dirancang oleh Zahid, tindakan drastik dan keras dengan tidak mencalonkan mereka dalam PRU nanti pasti akan diambil, nasib sama seperti yang berlaku terhadap bekas setiausaha agung Barisan Nasional, Tan Sri Annuar Musa yang disingkir jawatannya.

Annuar antara yang terawal mengkritik Zahid berhubung surat sokongan tersebut dan diambil tindakan Zahid dengan memecatnya.

Terbaharu, muncul kumpulan penentang yang dirancang oleh seorang pemimpin senior parti, Datuk Seri Nazri Aziz yang mendedahkan beberapa isu yang terpalit dengan Zahid, terutamanya berhubung kerjasama dengan Anwar dan DAP.

Menurut sumber, Zahid amat bimbang dan tercabar kedudukannya apabila Nazri melemparkan tuduhan yang keras terhadapnya, daripada isu rancangan untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional sehingga isu melibatkan peruntukan yang diambilnya.

“Nazri adalah pemimpin senior, sudah pasti kenyataan yang mengkritik Presiden secara terbukanya itu akan mencalarkan imej dan tipu lah jika mengatakan Zahid tidak tergugat dengan kemunculan kumpulan baharu ini.

“Berbeza dengan Annuar yang mungkin dilihat lebih bergerak solo dan kurang berpengaruh, Nazri adalah perancang yang lebih strategik dan kita lihat gerakan mengumpulkan SD yang diketuainya sudah berjaya mendapat sokongan 25 Ahli Parlimen… Jadi, ini adalah pencabar sebenar Zahid dan beliau sedar ia akan memberikan kesan kepada rancangannya untuk meneruskan kerjasama dengan Anwar,” kata sumber.

Berita Penuh : https://www.agendadaily.com/politik/kumpulan-penentang-zahid-berdepan-risiko-disingkir-jadi-calon-pru/

BACA JUGA : Bendera Putih : Kerajaan P. Pinang umum bantuan RM1.04 juta

CATEGORIES