Netizen tularkan #BankerJagaBanker hentam Menteri Kewangan isu moratorium

Netizen tularkan #BankerJagaBanker hentam Menteri Kewangan isu moratorium

Pengguna maya menggunakan tanda pagar #BankerJagaBanker bagi menyatakan bantahan terhadap perubahan prosedur moratorium pinjaman perjanjian sewa beli (HP) dan pembiayaan Islamik berkadar tetap yang diumumkan BankNegara semalam.

Laporan menyebut perubahan itu menyebabkan peminjam yang mengambil moratorium perlu membayar faedah tambahan.

Susulan itu, Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz yang juga bekas ketua pegawai eksekutif CIMB Group Holdings Bhd kini menjadi sasaran serangan pengguna maya.

“Tengok? Menteri kewangan pintu pelakang yang tidak dipilih, macam dia uruskan CIMB.

“Tak peduli kepentingan rakyat,” kata pengguna Twitter “khxrs” yang menggunakan tanda pagar #BankerJagaBanker.

Pengguna Twitter “Nuzul Fikrie Salam” juga meminta rakyat Malaysia supaya sedar tentang betapa rapuhnya dasar dan sistem ekonomi di negara ini.

“#BankerJagaBanker, Mak Cik Kiah dan semua harus bangunkan rakyat Malaysia. Betapa rapuhnya sistem kita.

“Polisi yang harus melindungi mereka yang memerlukan juga sukar dilaksanakan.

“Dan kita perlu memperbaiki ekonomi di mana orang kaya mendapat manfaat begitu banyak. Selebihnya harus berjuang melawan sistem ini, ”katanya.

Pengguna Twitter “Ivy Kwek” juga tertanya-tanya mengapa Tengku Zafrul mengumumkan keputusan tersebut sehari sebelum sambutan Hari Pekerja.

“# MayDay2020 mungkin menjadi yang paling sukar sepanjang hidup kita. Dan inilah yang kita dapat. #KitaJagaKita #BankerJagaBanker, “katanya.

BNM bagaimanapun hari ini menafikan telah membatalkan keputusan mengenai penangguhan pembayaran enam bulan untuk kedua-dua pinjaman tersebut.

“Penangguhan pembayaran masih secara automatik untuk Sewa Beli dan pembiayaan Islam berkadar tetap,” kata BNM dalam soalan lazim (FAQ) yang dikeluarkan hari ini.

BNM berkata perubahan terbaru dalam prosedur, yang memerlukan peminjam “melengkapkan dokumen untuk memberikan kebenaran yang sah bagi moratorium ini dilaksanakan”, tidak dapat dielakkan.

Bank pusat itu juga berasa kesal atas sebarang kekeliruan dan kebimbangan yang timbul ekoran pengumuman yang dibuat.

Berita Penuh :https://www.malaysiakini.com/news/523498

COMMENTS