Misteri pondok ditemui di bulan

Sebuah kenderaan penjelajah milik China, Yutu 2 Rover menemui satu objek misteri yang digelar oleh sebuah saluran sains berbahasa Cina sebagai sebuah ‘pondok misteri’ di permukaan bulan baru-baru ini.

Struktur misteri yang berbentuk kiub itu dikatakan sedang disiasat oleh kenderaan tersebut bagi mengetahui apakah sebenarnya objek tersebut.

Penemuan itu didedahkan menerusi diari Yutu 2 dan disiarkan oleh saluran sains berbahasa Cina yang bersekutu dengan Pentadbiran Angkasa Lepas Kebangsaan China (CNSA) baru-baru ini.

Misteri pondok ditemui di bulan

Sebuah objek ganjil dan digelar sebagai ‘pondok misteri’ (dalam bulatan) ditemui oleh sebuah kenderaan penjelajah milik China di permukaan bulan.

Bagaimanapun, terdapat pakar yang percaya bahawa ia kemungkinan seketul batu besar.

Kenderaan penjelajah itu yang tiba di permukaan bulan pada tahun 2019 selepas dihantar dengan sebuah kapal angkasa merakamkan gambar objek misteri tersebut ketika ia menuju ke Kawah Von Karman di Lembangan Aitken.

Ketika ia melakukan rakaman itu, jarak objek tersebut dengan kenderaan penjelajah tersebut ialah 79.24 meter.

Namun, saintis-saintis China kini tertarik dengan objek tersebut manakala kenderaan penjelajah itu akan mendekatinya bagi melakukan siasatan.

BACA JUGA : Ini bukti bandaraya Jakarta sedang tenggelam…
Vokalis band Screen meninggal dunia

CATEGORIES