Megaprojek paling tak guna dalam dunia, no.4 tu buat rakyat Malaysia mengeluh panjang

Megaprojek paling tak guna dalam dunia, no.4 tu buat rakyat Malaysia mengeluh panjang. Pembangunan seni bina menandakan pertumbuhan ekonomi sesebuah negara. Jika anda melihat Dubai beberapa dekad yang lalu, anda tidak akan kagum dengan keadaan mereka hari ini.

Mereka menukar padang pasir menjadi destinasi pelancongan dan hab perniagaan di mana orang ramai dari seluruh dunia datang untuk melawat atau menjalankan perniagaan.

Walau bagaimanapun, kegilaan pembangunan seni bina telah membawa kepada beberapa acara yang tidak berguna juga.

Megaprojek paling tak guna dalam dunia, no.4 tu buat rakyat Malaysia mengeluh panjang

Berikut adalah senarai megaprojek paling tidak berguna di dunia yang akan memukau anda.

Tahukah anda bahawa terdapat sebuah ibu kota yang dibina untuk berjuta-juta orang tetapi masih kekal kosong, dan bahawa AS membazirkan $17 bilion untuk projek mega yang tidak pernah digunakan dan kekal tidak berguna sama sekali hingga ke hari ini. Hari ini, kita akan meneroka lima projek mega paling tidak berguna di dunia

1- Antara Negeri H3 – Hawaii

Antara negeri h3 Hawaii

Mari kita mulakan dengan lebuh raya yang indah di Aloha State Hawaii, h3 antara negeri sepanjang 26 kilometer melalui salah satu landskap paling menakjubkan di dunia. Ia sangat menakjubkan bahawa terdapat kebimbangan yang tulen tentang pemandu yang berhenti dan mewujudkan bahaya lalu lintas. Bagaimanapun, lebuh raya itu kontroversi kerana ia cantik.

Antara negeri h3 Hawaii

Ia pertama kali dicadangkan pada tahun 1960 dengan pertimbangan pertahanan dalam fikiran kerana lebuh raya itu akan menghubungkan pangkalan tentera laut Pearl Harbor di sebelah selatan ke Stesen Udara Kor Marin di Pantai Timur. Pengumuman pembinaannya segera mendapat tentangan daripada kumpulan alam sekitar, serta Orang Asli Hawaii yang bimbang tentang pembandaran besar-besaran yang akan dibawa oleh projek itu.

undang-undang alam sekitar pada masa itu dan perubahan laluan untuk melindungi lembah sekitar telah menangguhkan rancangan selama-lamanya.

26 tahun kemudian, halangan alam sekitar telah dihapuskan apabila Kongres mengecualikan projek itu daripada undang-undang alam sekitar dan membuka jalan untuk pembinaan akhirnya dimulakan pada tahun 1989. Lebuh raya itu akhirnya dibuka pada tahun 1997, hampir 37 tahun selepas ia pada asalnya dicadangkan. Interstate h3 sering dianggap sebagai keajaiban kejuruteraan kerana rupa bumi yang sukar dibina dan merupakan teknologi canggih yang digunakan dalam pembinaannya.

Sebagai tambahan kepada banyak terowong berteknologi tinggi, lebuh raya ini berjalan hampir secara eksklusif melalui saluran untuk melindungi persekitaran tempatan di lembah di bawah.

Perubahan laluan pereputan selama beberapa dekad dan teknologi yang lebih baharu tetapi lebih mahal bermakna ia telah disiapkan lima kali ganda berbanding anggaran anggaran asal.

Jumlah kos pembinaan ialah $1.3 bilion, iaitu kira-kira $50 juta setiap kilometer, kos paling mahal bagi setiap kilometer di dunia. Walaupun bajet yang besar, lebuh raya yang indah ini tidak berguna untuk semua orang. pengkritik percaya bahawa ia adalah jalan ke mana-mana kerana pertimbangan pertahanan tahun 60-an tidak lagi relevan, dan lebuh raya itu tidak mempunyai laluan terus ke Downtown Honolulu.

Kemudian terdapat kes orang asli Hawaii yang majoritinya enggan menggunakan h3 sehingga hari ini, mereka menganggapnya sebagai terkutuk kerana banyak tapak budaya yang penting dari segi agama telah dimusnahkan semasa penyiapannya. Lebuh raya h3 antara negeri sememangnya satu pencapaian sejauh mana projek mega pergi. Walau bagaimanapun, bagi kumpulan asli tertentu, ia tetap tidak berguna.

Walaupun ia adalah salah satu projek mega paling tidak berguna di dunia, sekurang-kurangnya ia tidak ditinggalkan sepenuhnya, seperti projek seterusnya dalam senarai kami.

2- Ciudad semula Lapangan Terbang Pusat kami – Sepanyol

Ciudad semula Lapangan Terbang Pusat kami Sepanyol

Sepanyol adalah salah satu destinasi pelancongan utama di Eropah. Dan itu adalah pertimbangan utama apabila idea untuk lapangan terbang pusat bandar keluar semula itu difikirkan. Ia dikhabarkan sebagai destinasi yang dituju untuk pelancong percutian di Sepanyol dan juga pelawat antarabangsa. Visi untuk lapangan terbang baharu ini adalah untuk menjadikannya alternatif kepada lapangan terbang utama yang sudah sesak di Madrid.

Lapangan terbang baharu itu mempunyai salah satu daripada lima landasan terpanjang di Eropah dan boleh memberi perkhidmatan kepada 2 juta penumpang setahun. Itu jumlah yang agak rendah berbanding Madrid 70 juta kapasiti penumpang. Walau bagaimanapun, rancangan pembesaran telah pun digerakkan untuk meningkatkan kapasiti sehingga 10 juta setiap tahun.

Ciudad semula Lapangan Terbang Pusat kami Sepanyol

Jadi apabila ia akhirnya mula beroperasi pada tahun 2009, perbelanjaan $1.3 bilion mungkin kelihatan wajar. Walau bagaimanapun, semua rancangan ini terhenti pada tahun 2012 apabila syarikat di sebalik projek itu memfailkan kebankrapan. Masalah bermula dengan lokasi projek.

Walaupun ia dipanggil lapangan terbang pusat, ia bukan pusat dalam apa cara sekalipun kerana ia terletak 200 kilometer dari Madrid. Ini menambahkan lagi masalah kerana kebanyakan penumpang mengelak perjalanan selama berjam-jam untuk ke lokasi terpencil dan kebanyakan syarikat penerbangan besar lebih suka menjalankan operasi penerbangan dari ibu negara. Jadi dalam tahun pertama pembukaan, lapangan terbang yang baru dibina telah dikurangkan kepada satu syarikat penerbangan kecil.

Tanpa syarikat penerbangan utama untuk menarik penumpang. Lapangan terbang itu telah mengumpul hutang $350 juta menjelang 2012. Tidak mengejutkan, ia menjadi penerima dan diletakkan untuk lelongan pada 2013. Lapangan terbang itu malah dipopularkan sebagai lokasi terbiar Oleh rancangan TV British yang terkenal Top Gear pada 2014. Selepas beberapa lelongan jatuh melalui, termasuk tawaran $12,000 yang keterlaluan, lapangan terbang itu akhirnya dijual kepada pemilik baharu pada 2019.

Lapangan terbang Sepanyol yang menelan belanja 1 bilion euro untuk dibina telah menarik sedikit sebanyak 10,000 euro sahaja Lapangan Terbang LaMantia Xia dibuka pada tahun 2008, hanya untuk muflis dan ditutup menjelang 2012. Ketika perniagaan mengalami kejatuhan dan keuntungan berkurangan semasa pandemik COVID 19, ciudad
Rael lapangan terbang mendapat talian hayat.

Dengan sedikit harapan untuk penumpang kembali, pemilik baharu mencipta semula lapangan terbang sebagai rumah bagi pesawat yang dibumikan memandangkan iklimnya yang kering, landasan yang panjang dan kelapangan. Menjelang Ogos 2020.

Terdapat 65 Pesawat diletakkan di lapangan terbang dengan pengembangan sedang dijalankan untuk menyediakan kemudahan penyimpanan untuk lebih 300 pesawat. Pendekatan penyimpanan baharu ini memberikan lapangan terbang peluang perniagaan yang sangat diperlukan. Walau bagaimanapun, semua pesawat yang disimpan akhirnya akan hilang setelah wabak akhirnya berakhir dan pengembalian operasi penerbangan biasa masih sukar difahami.

Projek mega bilion dolar ini kekal tidak berguna untuk penumpang sebab itu kami memasukkannya dalam senarai projek mega paling tidak berguna di dunia.

3- Naypyidaw – Myanmar.

Naypyidaw myanmar

Ketiga dalam senarai projek paling tidak berguna di dunia bukan hanya lapangan terbang terpencil. Ia adalah ibu negara Myanmar, ibu kota baharu yang dibina dari awal.

Bekas kepimpinan tentera Myanmar mula membina ibu kota baharu secara rahsia pada tahun 2002. Peralihan ibu kota negara tidak pernah didengari kerana banyak negara termasuk Brazil, Mesir dan Pakistan telah melakukannya pada masa lalu. Islamabad sebagai ibu kota Islamabad mempunyai pemandangan yang paling indah. Klik untuk melihat tempat terbaik untuk dilawati di Islamabad .

Pada November 2005, pemimpin Myanmar mengumumkan keputusannya kepada umum tetapi dia merahsiakan nama ibu kota baru.

Naypyidaw myanmar

Empat bulan kemudian apabila dia akhirnya mendedahkan nama Naypyidaw, yang bermaksud penduduk Raja-raja. Sebab peralihan modal secara tiba-tiba ini tidak jelas. Ada yang membuat spekulasi bahawa kepimpinan tentera takut dengan serangan dari laut, sementara yang lain berpendapat ia telah dialihkan atas nasihat ahli nujum. Bagaimanapun, banyak yang berkaitan dengan bekas ibu kota, Yangon, yang menempatkan 7 juta orang dan bandar itu dikatakan telah mencapai had infrastrukturnya, dan populasinya dijangka meningkat dua kali ganda menjelang 2050.

Selain itu, bandar pantai telah ditubuhkan sebagai ibu kota semasa pemerintahan British untuk memberi manfaat kepada Tentera Laut British. Jadi masuk akal untuk Myanmar mengalihkan ibu kota ke lokasi yang lebih berpusat. Projek baharu itu dibina dengan pantas dan sehingga kini, kerajaan berturut-turut telah mencurahkan $4 bilion ke dalam bandar itu.

Naypyidaw nampaknya mempunyai segala-galanya untuk menarik pengunjung lebuh raya 20 lorong, lebih 100 hotel mewah dibahagikan kepada tiga daerah hotel, padang golf, muzium, dan juga replika mercu tanda setinggi 99 meter yang asalnya terletak di Yangon. Tetapi ada satu komponen penting yang masih hilang. Populasi! Ibu kota baharu ini menempatkan kurang daripada sejuta penduduk, yang kebanyakannya tinggal di pinggir bandar yang hadir sebelum bandar itu menjadi ibu kota.

Tetapi kenapa tiada siapa yang mahu tinggal di sana. Jurang yang berlarutan dalam kemudahan kesihatan, kekurangan institut pendidikan berkualiti dan peluang ekonomi bermakna kebanyakan penduduk keberatan untuk menjadikan bandar sebagai rumah kekal. Maka bandar itu sering melukis gambar tempat yang terbiar dan sering disebut sebagai bandar hantu. Lebuh raya Incredible 20 lorong boleh dikatakan kosong. Kesesakan lalu lintas tidak pernah didengari, dan ada kalanya, sebuah kereta ditangkap hanyut di sepanjang jalan yang sangat besar. Ia mungkin mempunyai masa depan tetapi sehingga kini, ia adalah salah satu projek mega paling tidak berguna di dunia.

Bandar ini mempunyai lapangan terbang yang boleh mengendalikan 3.5 juta penumpang setiap tahun, tetapi pada hari yang sibuk, sedozen orang sebenarnya akan menggunakannya. Pusat beli-belah hanya dikunjungi oleh kakitangan diplomatik pada hujung minggu, manakala lobi hotel kebanyakannya kosong. Walaupun ketandusan yang jelas, terdapat lapisan perak untuk Ibu Kota Diraja. Ia dibina sebagai bandar masa depan dan dengan populasi yang meletup di Naypyidaw, ia masih mempunyai masa untuk penebusan yang tidak dapat dielakkan. Buat masa ini, ia boleh dikatakan sebagai ibu kota Paling Pelik di Dunia dan kekal tidak berguna untuk kebanyakan penduduk negara itu.

4- Forest City – Malaysia

Forest City Malaysia
Kami bercakap tentang bandar hantu yang jelas dan seterusnya dalam senarai kami ialah bandar pintar futuristik hijau yang akan muncul dari tanah tebus guna di empat pulau buatan dan akan dibina di sekitar ekosistem hutan buatan.

Lokasi Forest City menjadikannya pertaruhan yang menarik untuk pelabur yang menyasarkan keuntungan dari jaraknya yang berdekatan dengan negara bandar bebas Singapura. Singapura mempunyai pelabuhan kedua tersibuk di dunia dan ekonomi yang berkembang maju.

Forest City Malaysia

Pemaju telah pun menghubungkan Forest City dengan Singapura melalui jambatan penghubung kedua, memendekkan jarak antara bandar kepada hanya 20 minit. Forest City juga akan mempunyai kemudahan kastam sendiri, membolehkan penduduk bergerak bebas ke Singapura dan kembali.

Reka bentuk itu diiklankan untuk menggabungkan banyak inovasi hijau Forest City akan menampilkan bangunan dengan bumbung hijau dan taman menegak yang memberikan pengalaman hutan. City Streets akan mempunyai reka bentuk berbilang lapisan dengan lapisan bawah untuk lalu lintas dan tempat letak kereta. Manakala lapisan atas akan menampilkan taman, kemudahan sukan dan hab pengangkutan.

Bandar ini akan dikuasakan secara eksklusif dengan tenaga boleh diperbaharui dan akan siap menjelang 2035 dengan kos $100 bilion. Salah satu daripada empat pulau yang dicadangkan hampir siap dengan 50 bangunan pangsapuri, padang golf, kolam renang dan pantai di atas kapal. Walau bagaimanapun, ia tidak semuanya berjalan lancar untuk projek yang sangat bercita-cita tinggi ini. Pelbagai halangan ekonomi dan politik telah menghalang kemajuannya.

Projek itu dibiayai terutamanya melalui China dan penduduk China hampir mendapat pas percuma ke bandar itu dalam beberapa tahun pertama pembinaannya. Akibatnya, pelabur Cina kaya yang tidak mampu membayar harga pangsapuri yang melambung tinggi di negara mereka sendiri bergegas ke Forest City. Menjelang 2019 80% daripada pemilik hartanah adalah orang Cina.

Malah papan tanda jalan adalah dalam bahasa Mandarin, dan beberapa sekolah yang dibuka di kawasan itu menawarkan kursus bahasa Mandarin. Orang asli Malaysia tidak mampu membeli pangsapuri ini kerana harga hartanah ditetapkan dengan hanya memikirkan pasaran China. Kemasukan pelabur China ini menyebabkan bantahan orang ramai dengan penentang projek itu menggelarnya sebagai bentuk penjajahan baharu. Jadi selepas pertukaran kepimpinan, Perdana Menteri yang kembali Mahathir Mohamad melarang warga asing memiliki harta di Forest City.

Ramai warga asing mula meninggalkan bandar dan pelabur baru tidak digalakkan. Kemunduran besar seterusnya datang dalam bentuk pandemik dan larangan perjalanan di seluruh dunia. Perintah kawalan pergerakan Malaysia bermakna tiada pelabur baharu boleh masuk.

Ramai pelabur sedia ada menarik diri daripada projek itu kerana ketidaktentuan. Jadi pada awal tahun 2020, kurang daripada 500 orang sebenarnya tinggal di pembangunan kediaman, yang tidak banyak memandangkan Forest City direka untuk 700,000 orang.

Tiada siapa yang tahu apa yang mungkin berlaku kepada infrastruktur yang luar biasa menakjubkan ini pada masa hadapan. Itulah sebabnya kami memasukkannya ke dalam senarai megaprojek paling tidak berguna di dunia.

Projek itu terus berubah sejak itu, dengan beberapa jurujual mendakwa bahawa kurang daripada 10 rumah telah dijual di Forest City sejak permulaan wabak Coronavirus. Lebih-lebih lagi, Country Garden memberhentikan lebih 1000 pekerja Malaysianya pada tahun lalu menandakan kemerosotan epik dalam nasib projek itu.

Forest City mungkin terlalu bercita-cita tinggi untuk bermula dengan terlalu futuristik untuk benar-benar dicapai dan terlalu mencabar dari segi politik untuk berjaya dalam masa terdekat. Adalah selamat untuk mengandaikan bahawa walaupun berbilion-bilion yang dilaburkan, Forest City kini merupakan projek mega yang tidak berguna.

5- Gunung Yucca – Nevada

Anda boleh memasang repositori sisa nuklear. Kami akan menyimpulkan senarai ini dengan projek mega yang telah dirancang memandangkan isu global yang sensitif. Sisa Nuklear tidak diperkatakan seperti masalah alam sekitar yang lain. Walau bagaimanapun, jika tidak disimpan dengan betul, ia boleh menjadi lebih maut daripada apa-apa yang pernah disaksikan sejak kedatangan tamadun. Setakat ini, sisa nuklear disimpan di atas tanah berhampiran loji janakuasa tempat ia berasal. Walau bagaimanapun, komuniti saintifik bersetuju bahawa penyelesaian pelupusan kekal yang paling selamat adalah dengan menyimpan sisa berbahaya ini jauh di bawah tanah. Pada tahun 1980-an, pihak berkuasa kami mula mencari penyelesaian kekal untuk masalah sisa yang semakin meningkat ini.

sisa nuklear gunung yucca

sisa nuklear gunung yucca

Pada tahun 1987. Gunung Yucca di Nevada dikenal pasti sebagai pilihan terbaik yang ada. Ia berdekatan dengan AS adalah tapak ujian nuklear yang paling banyak digunakan dan jauh dari mana-mana pusat penduduk. Rancangannya adalah untuk mendepositkan sisa dari seluruh negara di kompleks terowong kira-kira 300 meter di bawah Gunung Yucca.

Selain lokasi terpencil anda boleh Gunung terdiri daripada abu gunung berapi yang terbentuk berjuta-juta tahun dahulu.

Ia membolehkan Gunung Yucca menyerap sebarang sisa radioaktif tanpa runtuh atau retak yang anda keluarkan kelihatan seperti lokasi yang bagus untuk repositori di atas kertas, tetapi Nevada ins tidak mempunyainya.

Amerika Syarikat mempunyai lebih 100 tapak reaktor nuklear yang beroperasi dan ditutup di 34 negeri tetapi tiada satu pun daripadanya berada di Nevada. Maka wakil-wakil kongres dan orang awam bersungguh-sungguh menentang idea untuk menjadi satu-satunya tapak pelupusan nuklear di seluruh negara. Tambahan pula, tanda tanya ditimbulkan mengenai tinjauan hidrologi dan geologi rasmi Gunung Yucca.

Penentang percaya bahawa tapak itu tidak sesuai untuk repositori kerana ia berisiko mencemari sumber air berdekatan. Sumber air mengalir ke Lembah Amargosa dan digunakan oleh penduduk asli Amerika yang telah tinggal di kawasan itu selama berabad-abad.

Walaupun mendapat tentangan, projek itu mendapat kelulusan pada tahun 2002 dan Jabatan Tenaga meneruskan pembinaan. Bagaimanapun, penentangan Nevada semakin kuat. Mereka berpendapat bahawa pendedahan rutin semasa peralihan akan menstigma Nevada sebagai penduduk dan menjejaskan pelancongan di negeri itu. Bagi pembangkang, satu-satunya sebab Nevada mendapat repositori adalah kerana populasinya yang lebih rendah dan perwakilan yang lebih kecil dalam Kongres.

Pada masa Barack Obama memegang jawatan, keseluruhan projek telah menjadi sangat dipolitikkan. Pada tahun 2010, pentadbiran Obama menganggap projek itu tidak dapat dilaksanakan dan berhenti membiayainya. Tiga tahun kemudian, mahkamah persekutuan mengarahkannya disambung semula.

Tetapi terdapat sedikit kemajuan sejak pentadbiran Biden dengan jelas menyatakan bahawa gunung yoga bukan sebahagian daripada rancangan negara itu lagi. Nevada nampaknya telah memenangi pertempuran selepas empat dekad, berdekad-dekad perancangan, masalah undang-undang, dan lebih $17 bilion telah memasuki projek Gunung Yucca. Tetapi selepas semua dikatakan dan dilakukan. Ia tidak pernah digunakan dan kekal sebagai projek mega yang tidak berguna.

Ini adalah dalam senarai megaprojek paling tidak berguna di dunia. Adakah anda fikir mana-mana daripada ini mempunyai peluang untuk menjadi berguna pada masa hadapan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah. Jika anda ingin melihat lebih lanjut tentang projek yang serupa, anda boleh menonton video kami tentang projek mega terbesar yang tidak pernah selesai.