Malaysia kini dikuasai oleh jantina lelaki, wanita semakin ‘pupus’

Malaysia kini dikuasai oleh jantina lelaki, wanita semakin ‘pupus’

Malaysia kini dikuasai oleh jantina lelaki, wanita semakin ‘pupus’. Menurut Jabatan Perangkaan, bilangan lelaki di Malaysia kini mengatasi wanita. Melalui perbandingan yang dibuat, nisbah jantina penduduk Malaysia pada tahun 1970 ialah 102 lelaki bagi setiap 100 perempuan dan jurang ini mula melebar kepada 110 bagi setiap 100 wanita pada tahun 2020, lapor The Star.

Tambahnya lagi, situasi ini didorong oleh jumlah besar pekerja asing lelaki yang datang ke Malaysia sepanjang dekad yang lalu menyumbang sebahagian besar peralihan serta kadar kelahiran lelaki yang lebih tinggi.

Nisbah jantina bagi warganegara Malaysia, misalnya, kekal tidak berubah dari 2010 hingga 2020 pada kadar 103 lelaki bagi setiap 100 wanita.

Populasi lelaki bukan warganegara negara, sebaliknya, berkembang pesat dalam tempoh yang sama, meningkat daripada 149 lelaki bagi 100 perempuan pada 2010 kepada 229 lelaki bagi setiap 100 perempuan pada 2020.

Kadar kelahiran lelaki yang lebih tinggi juga menjadi faktor kepada peralihan. Pada 2020, terdapat 243,617 (51.8%) bayi baru lahir lelaki berbanding 226,578 (48.2%) perempuan.

Malaysia kini dikuasai oleh jantina lelaki, wanita semakin 'pupus'

Apa yang menariknya, situasi ini bukan sahaja terjadi di Malaysia. Pakar melihat trend ini turut meningkat di beberapa negara asing.

Pegawai penyelidik Institut Penyelidikan Penuaan Malaysia (MyAgeing) Universiti Putra Malaysia, Chai Sen Tyng berkata lebihan kelahiran lelaki telah didokumenkan secara meluas dan konsisten merentas populasi di seluruh dunia, dengan 103 hingga 107 kanak-kanak lelaki dilahirkan bagi setiap 100 kanak-kanak perempuan.

“Tetapi di negara seperti China dan India, keutamaan budaya untuk anak lelaki dan gabungan dasar penduduk dan penggunaan ultrasound untuk penentuan jantina telah menghasilkan nisbah jantina yang sangat condong.

“Pangkalan Data Populasi Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan nisbah jantina semasa kelahiran (kelahiran lelaki bagi setiap 100 kelahiran wanita) untuk China dan India pada 2020 masing-masing adalah 111 dan 110, berbanding 106 untuk Malaysia, Brunei, Filipina dan Thailand,” tambahnya.

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin pula berkata populasi umur bekerja, termasuk mereka yang berumur antara 15 dan 64 tahun, turut didominasi oleh lelaki sebanyak 52.9% berbanding wanita sebanyak 47.1%.

“Nisbah jantina di setiap negeri bergantung pada faktor tenaga buruh dan status sosioekonomi.

“Terdapat ramai lelaki bekerja dalam sektor pembinaan dan pertanian,” katanya.

BACA:

Prihatin barang makin naik, kerajaan naikkan gaji minimun 5%

MOF keluar arahan baru, minta kerajaan buat penjimatan besar-besaran

‘Hilang’ dalam majlis lantik duta di Istana, akhirnya Tajuddin buka mulut

CATEGORIES