Laporan risikan dakwa 100,000 tentera Rusia bakal serang Ukraine hari ini

Laporan risikan dakwa 100,000 tentera Rusia bakal serang Ukraine hari ini. Moscow, satu laporan perisikan mendakwa Rusia sedang bersedia untuk menyerang Ukraine pada pertengahan minggu ini, lapor akhbar Metro News UK, kelmarin.

Satu artikel di sebuah akhbar Jerman Der Spiegel menyatakan bahawa Presiden Rusia bakal memberi lampu hijau kepada 100,000 tenteranya untuk menceroboh Ukraine pada Rabu ini.

Menurut laporan, maklumat itu adalah hasil siasatan pelbagai perkhidmatan perisikan Barat termasuk Pasukan Perisik Britain dan Agensi Perisikan Pusat (CIA) Amerika Syarikat (AS).

Semua maklumat mengenai pelan menyerang Ukraine dikatakan sangat terperinci dengan pendedahan laluan yang bakal digunakan bagi setiap serangan yang dirancang.

Di sebalik kekecohan berita ini, Presiden AS, Joe Biden masih mahu mencuba nasib untuk ‘memujuk’ Rusia apabila membuat panggilan telefon kepada Putin semalam, pada pukul 4 petang waktu Britain.

Laporan risikan dakwa 100,000 tentera Rusia bakal serang Ukraine hari ini

Namun begitu, tiada harapan tinggi diletakkan pada panggilan telefon itu berikutan cubaan beberapa negara Eropah lain untuk menyelesaikan isu ini secara diplomatik sebelum ini menemui jalan mati.

Kremlin pernah mengatakan bahawa Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) tidak mempedulikan amaran mereka mengenai perikatan yang berkembangan terlalu jauh ke timur.

Antara tuntutan lain, Putin mahukan jaminan sah dari sudut undang-undang bahawa Ukraine tidak akan dapat menyertai NATO.

Bagaimanapun, para pemimpin NATO percaya Ukraine mempunyai hak untuk memilih pakatan mereka tanpa campur tangan daripada kuasa dunia.

Ketegangan semakin memuncak sejak kelmarin apabila kedua-dua wakil kerajaan AS dan Britain mula mengarahkan rakyat mereka di Ukraine untuk segera meninggalkan negara itu.

“Keselamatan dan keselamatan warga Britain adalah keutamaan kami namun kerajaan tidak akan menyelamatkan mereka sekiranya gagal keluar sebelum perang meletus,” demikian kenyataan Pejabat Luar Negara Britain. – Agensi.

Tonton:

Baca:

Perbicaraan 1MDB akhirnya bermula di Amerika Syarikat

Ini cara nak jimat minyak kereta yang ramai belum tahu

Markah turun naik waktu Big Stage, Tok Ti tampil buat penjelasan

CATEGORIES