Kos Umrah dijangka naik – Menteri Agama

Kos Umrah dijangka naik .Kos menunaikan ibadah umrah dijangka meningkat sedikit susulan pelaksanaan peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) baharu yang diperkenalkan kerajaan Arab Saudi berikutan pandemik Covid-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Zulkifli Mohamad berkata, sebahagian besar peningkatan kos itu berkait dengan peraturan penjarakan sosial seperti had muatan bilik hotel dan bas.

“Sebagai contoh, jumlah jemaah dalam bilik penginapan dihadkan kepada dua orang sahaja sedangkan sebelum wabak Covid-19, satu bilik boleh memuatkan 4-6 orang. Begitu juga semasa jemaah menaiki kenderaan (bas) dengan jumlah penumpang dihadkan kepada 50% muatan bas.

“Selain itu jumlah jemaah di dalam Masjidil Haram turut dihadkan. Pergerakan semasa melaksanakan tawaf dan saei perlu mengikuti SOP ketat seperti yang kita lihat semasa musim haji baru-baru ini. Kerajaan Arab Saudi hanya membenarkan 60 ribu jemaah haji sahaja menunaikan haji,” katanya dalam kenyataan semalam.

Zulkifli berkata, peraturan berkenaan turut memberi bayangan bahawa ada kemungkinan kesan kepada kos mengerjakan umrah.

Umrah

“Oleh yang demikian kita berharap semua yang berhasrat menunaikan umrah perlu akur dan menerima sebarang perubahan baharu tersebut dengan hati terbuka.

“Jemaah umrah harus sentiasa mematuhi SOP terutamanya penjarakan sosial sepanjang mereka melaksanakan umrah, demi keselamatan semua pihak,” katanya.

Pada 1 Ogos lepas, Arab Saudi membuka kembali pintunya kepada pelancong dari 49 negara termasuk Malaysia dengan mempermudah prosedur mendapatkan visa bagi tempoh setahun dan kebenaran tinggal hingga 90 hari di negara itu.

Zulkifli berkata, kebenaran itu adalah satu penghormatan dan pengiktirafan kepada sistem pengurusan kesihatan Malaysia.

Namun beliau berkata, pihaknya masih menunggu makluman rasmi dan terperinci daripada Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi bagi membenarkan rakyat negara ini menunaikan ibadah umrah.

“Jemaah umrah dari Malaysia yang ingin melaksanakan ibadah umrah perlu bersedia dengan perubahan-perubahan baharu yang bakal ditetapkan oleh kerajaan Arab Saudi.

“Pihak kami difahamkan kerajaan Arab Saudi sedang meneliti peraturan-peraturan terperinci ke atas sesebuah negara dengan mengambil kira permasalahan penjagaan kesihatan dan keselamatan semua pihak dalam suasana pandemik Covid-19 yang masih belum reda di serata dunia,” katanya.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/16/kos-ibadah-umrah-dijangka-meningkat-susulan-sop-baharu-arab-saudi/

BACA:  Panas !!! 4 calon PM dalam senarai, Umno akan putus 3 untuk dihantar ke Istana

CATEGORIES