Kini moratorium tidak lagi automatik, faedah juga akan dikenakan

Kini moratorium tidak lagi automatik, faedah juga akan dikenakan
Menurut laporan RinggitPlus.com, faedah akan dikenakan mulai esok.

Ini berlainan dengan kepercayaan ramai bahawa kadar faedah tidak akan dikenakan dalam tempoh enam bulan tersebut.

Moratorium juga bukan lagi menjadi pilihan automatik dan peminjam perlu memberitahu bank samada mereka mahu mengambil moratorium atau teruskan pembayaran.

Ini bercanggah dengan apa yang diperkatakan dahulu.

BNM sekarang mahukan pelanggan untuk memberitahu kepada bank dengan jelas pilihan pembiayaan sewa beli kenderaan mereka semasa COVID-19.

Menurut siaran media yang dikeluarkan oleh ABM tadi, pihak peminjam mempunyai dua pilihan sekarang:

Bayar jumlah ansuran terkumpul enam bulan itu sekali dengan pembayaran ansuran untuk bulan Oktober 2020 dan mereka tidak akan dikenakan faedah.

 Teruskan pembayaran ansuran bulanan bermula dari Oktober 2020 dengan tambahan tempoh pembayaran selama enam bulan. Faedah untuk tempoh tambahan enam bulan itu akan berdasarkan  kontrak sewa beli asal dan akan dikenakan ke atas jumlah bayaran yang tertangguh itu dan perlu dilangsaikan dalam tempoh tambahan tersebut.

Untuk pilihan kedua, mereka akan melihat tambahan pembayaran bulanan bermula bulan Oktober 2020. Ini adalah selari dengan apa yang difahamkan keapda Careta pada awal moratorium ditawarkan kepada pengguna Malaysia.

Untuk mereka yang tidak mahu mengambil pilihan moratorium bermula pada bulan Mei esok, tidak ada sebarang penalti akan dikenakan.

BNM berkata pihak bank tidak boleh mengenakan fi lewat bayar ke atas pembayaran yang ditangguhkan jika mereka mula menyambung pembayaran mereka dalam bulan Mei.

Menurut laporan dari RinggitPlus.com, institusi perbankan negara bakal berdepan dengan kerugian berbilion ringgit jika “cuti enam bulan tanpa faedah” dilaksanakan.

Berita penuh :https://careta.my/article/moratorium-pinjaman-kenderaan-sebenarnya-masih-dikenakan-faedah-dan-peminjam-perlu-beritahu

COMMENTS