Kerajaan bakal agih 1 juta pokok ganja secara percuma

Kerajaan bakal agih 1 juta pokok ganja secara percuma

Kerajaan bakal agih 1 juta pokok ganja secara percuma. Dalam usaha untuk menandakan peraturan baharu yang membenarkan orang ramai menanam ganja di rumah, kerajaan Thailand telah memutuskan untuk memberikan lebih satu juta tumbuhan ganja secara percuma kepada rakyat di seluruh negara pada bulan Jun.

Menteri Kesihatan negara itu Anutin Charnvirakul mengumumkan langkah itu dalam catatan Facebook pada 8 Mei di mana beliau menyatakan hasratnya agar tanaman ganja ditanam seperti “tanaman isi rumah.”

Mengikut peraturan baharu, yang akan berkuat kuasa pada 9 Jun, orang ramai boleh menanam ganja di rumah tetapi hanya selepas memaklumkan kepada kerajaan tempatan mereka. Walau bagaimanapun, tumbuhan yang ditanam mestilah gred perubatan dan mesti digunakan secara eksklusif untuk tujuan perubatan sahaja.

Selain itu, peraturan itu menghalang orang ramai untuk menanam ganja untuk tujuan komersial tanpa mendapatkan lesen yang sesuai.

Peraturan itu menghukum pertumbuhan ganja tanpa memberitahu kerajaan dengan denda sehingga 20,000 baht ($605.33) dan menetapkan denda sehingga 300,000 baht atau tiga tahun penjara, atau kedua-duanya, kerana menjualnya tanpa lesen.

Kerajaan bakal agih 1 juta pokok ganja secara percuma

Keputusan itu adalah langkah terbaru dalam rancangan Thailand untuk mempromosikan ganja sebagai tanaman tunai. Kira-kira satu pertiga daripada tenaga buruhnya bekerja dalam bidang pertanian, menurut Bank Dunia.

Thailand menjadi negara Asia Tenggara pertama yang menghalalkan ganja pada 2018 untuk kegunaan perubatan dan penyelidikan.

Syarikat-syarikat minuman dan kosmetik Thai tahun lepas bergegas melancarkan produk dengan hem dan CBD, kompaun yang tidak memberikan pengguna yang tinggi, selepas penggunaannya diluluskan untuk barangan pengguna.

Thailand berharap langkahnya menghalalkan ganja akan merangsang pekerjaan dan pembangunan ekonomi di negara itu.

Baca juga | Penemuan utama: Kompleks Zaman Besi ditemui di bawah rumah di kampung Turki, kata kajian

Dalam catatan Facebook selanjutnya pada 10 Mei, Anutin menyatakan, “Ini akan membolehkan orang ramai dan kerajaan menjana lebih daripada 10 bilion baht setahun dalam hasil daripada ganja dan rami.”

BACA:

Kecoh Rosnah Mat Aris bomohkan suami, ini respon tuan badan

Kambing peliharaan gadis ini jadi tumpuan, “minta tidur atas riba je, manja sangat”

Gara-gara raya terkejut, tuan rumah sediakan duit syiling untuk tetamu satu tong

CATEGORIES