Kecoh video pekerja biar anak kencing di dapur restoran, ini nasib restoran lepas itu

Kecoh video pekerja biar anak kencing di dapur restoran, ini nasib restoran lepas itu

Kecoh video pekerja biar anak kencing di dapur restoran, ini nasib restoran lepas itu. Sudahlah pegang anak lelaki yang baru selesai membuang air kecil di dapur, si ibu sekadar mencelup tangan dalam air kembali menyediakan makanan yang dimasak untuk pelanggan.

Begitulah ti.ndakan seorang wanita yang dipercayai tukang masak di sebuah kedai makan berdekatan sebuah gedung di Pekan Kota Tinggi di Kota Tinggi, Johor.

Bukan sekadar itu, dia kemudian dilihat memegang lauk yang sudah siap dimasak dan memindahkan ke dalam pinggan untuk dihidangkan kepada pelanggan.

 

Lihat siaran ini di Instagram

 

Siaran dikongsi oleh mStar (@mstaronlineofficial)

Restoran Diarah Tutup

Kecoh video pekerja biar anak kencing di dapur restoran, ini nasib restoran lepas itu

Sebuah restoran di sebuah pusat beli belah di sini yang tular selepas seorang kanak-kanak lelaki membuang air kecil di bahagian dapur telah diarah tutup serta merta.

Exco Kesihatan dan Perpaduan negeri, Ling Tian Soon berkata, ti.ndakan itu dibuat Pejabat Kesihatan Daerah Kota Tinggi susulan si.asatan yang dijalankan di premis berkenaan pada jam 11.45 pagi Jumaat.

Hasil siasatan mendapati premis disewakan kepada warga asing. Kesemua empat pengendali makanan terbabit didapati tidak mempunyai Sijil Latihan Pengendali Makanan serta seorang daripada mereka tidak mempunyai s.untikan T.yphoid.

Arahan penutupan dibuat mengikut Seksyen 12 A.kta Makanan 1983 serta Arahan Pembersihan di bawah Seksyen A.kta Makanan 1983.

“K.ompaun juga turut dikeluarkan ke atas pemilik premis kerana gagal memastikan premis di dalam keadaan baik dan bersih di bawah Peraturan 11, dibaca bersama Peraturan 15 kerana tidak mendaftarkan premis di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Dalam pada itu, Tian Soon berkata, restoran terbabit juga dikesan mempunyai kes.alahan lain antaranya penc.emaran di tempat penyimpanan makanan selain lantai premis k.otor tidak dibersihkan, dinding yang berhabuk dan bersawang.

Penyimpanan makanan yang tidak bersih juga dikesan di premis ini. Terdapat talang telur yang berada di tempat penyediaan makanan dan telur-telur yang tidak dicuci sebelum digunakan.

Tempat mencuci tangan juga tidak dilengkapi dengan sabun cecair dan pengering tangan atau tuala pakai buang. Menggunakan tong sampah yang tidak dibersihkan, k.otor dan tidak bertutup.

BACA:

Rakyat Malaysia wajib tahu kesan perjanjian Kerajaan Perpaduan kepada negara

“Besarnya lubang kau Norreen” – netizen kecam pakai baju nampak pusat

Semua terkejut transgender ini menang Miss America, ‘juri dah gila ke apa?’

CATEGORIES