Kalau PN cukup majoriti, kenapa Muhyiddin intai peluang pilihanraya?

Kalau PN cukup majoriti, kenapa Muhyiddin intai peluang pilihanraya?

Menarik bila Muidin sendiri tidak menolak untuk membuat pilihanraya mengejut walaupun agak kelakar. Benda dia senang, kalau Muidin ada majoriti parlimen dia takkan buat snap election.

Bila dia letak snap election as an option orang tahu dia tak ada majoriti.

Lepas tu kata dia nak buat snap election lepas announce budget pilihanraya ( baca gula-gula politik). Tapi nak lulus budget pun kena masuk kat parlimen. Kalau dah tak ada sokongan macam mana dia nak luluskan budget?

Kalau dia kalah budget dia boleh minta YDPA untuk bubar tapi YDPA ada option untuk tolak dan lantik orang lain. Even kalau luluspun dia tak boleh lawan dengan perang persepsi yang dia hanya pentingkan kuasa sendiri dan sanggup gadaikan nyawa rakyat untuk mengundi waktu Covid.

Itu belum masuk yang PN sekarang sudah lemah di sosial media. Benda hype train macam abah, nenek , pakcu, unta kambing ni semua fasad aje, nanti effect dah wear off baru rakyat tahu withdrawal effect dia, Kalau 2.4 million hilang kerja, berzanji depan TV sampai qiam pun rakyat tak mau dengar dah.

Tu belum masuk kira bab pengagihan kerusi tak selesai. Nak bersama PN atau MN? Parti lebai sendiri berbelah bahagi. Ingat kerusi yang dia menang sendiri pun semi-urban dan majoriti bersatu menang semi-urban, ada peluang untuk PH menang balik kalau 1 lawan 1.

Itu assuming UMNO nak bagi jalan pada Bersatu untuk bertanding. Sejurus parlimen bubar, UMNO akan all hands on deck. Silap2 kerusi bersatu semua depa langgar. ialah, 13 dari kerusi bersatu itu pun asalnya kerusi UMNO. Buat apa depa nak bagi peluang pada Bersatu lagi padahal bersatum sendiri hanya mampu curi 2-3% pengundi UMNO? Tu belum masuk part penyokong UMNO lagi ramai dari bersatu.

Dan, saya nak tanya soalan, kalau UMNO dan Bersatu sekarang sudah tiada beza; dua-dua korup dan sembang nak tolong melayu, pengundi melayu nak undi siapa? Siapa yang lebih banyak nostalgia pada orang melayu? Baik depa undi UMNO dari bersatu.

Kalau Bubar, kartel jemin tak sempat nak tubuh parti baru. Lagi satu even jemin dapat take over Gerakan pun, depa tak boleh menang mana-mana kerusi. Politik di Malaysia masih berkisar pada sosok tubuh pemimpin dan Parti politik. Semua kerusi yang kartel menang ada potensi berbalik semula pada PH.

Lagi satu dengan PN; agihan kerusi akan jadi status quo. Kalau status quo ini UMNO akan rugi sebab banyak kerusi yang bersatu menang itu kerusi selamat mereka dulu.

UMNO lebih suka bersama dengan PAS dalam MN. Tapi agihan kerusi MN pun belum selesai. MN ini indah di pantai barat aje. Pantai timur ingat UMNO/BN yang kena kapir dengan PAS nak nak undi PAS? Ingat yang kena zalim dengan UMNO nak undi sona? On paper aje nampak cantik. tak percaya pergi tengok ada tak MN buat rapat umum besar2 kat kelantan dan terengganu.

Most likely kalau PRU15 dalam masa terdekat akan jadi 3 penjuru lagi. Kalau 3 penjuru lagi, insyallah PH boleh menang. Kalau tak menang pun at least PH boleh recover balik kerusi kartel yang kena khianat.

Sumber :

COMMENTS