Kalau jodoh tak kemana, Rasmi Anwar jadi adik ipar Presiden Indonesia

Kalau jodoh tak kemana, Rasmi Anwar jadi adik ipar Presiden Indonesia. Ketua Mahkamah Perlembagaan,

Anwar Usman secara rasmi menjadi adik ipar Presiden Indonesia, Joko Widodo selepas melangsungkan pernikahan dengan Idayati.

Lapor CNN Indonesia, majlis perkahwinan mengikut adat Jawa itu berlangsung di Graha Saba Buana, Solo, Jawa Tengah, hari ini.

Kalau jodoh tak kemana, Rasmi Anwar jadi adik ipar Presiden Indonesia

Selepas itu, akad nikah dijalankan dengan Jokowi menjadi wali kepada pengantin perempuan.

Pihak keluarga menyediakan mas kahwin kelengkapan alat solat dan sebuah jam tangan yang dibayar secara tunai.

Anwar Usman secara rasmi berkahwin dengan adik Presiden Joko Widodo ( Jokowi ), Idayati.

Perkahwinan Anwar Usman dan Idayati berlangsung pada 26 Mei 2022 di Solo. Maknanya, Anwar Usman sudah menjadi abang ipar Presiden Jokowi.

Dipetik daripada laman web mkri.id, Anwar memulakan kerjayanya sebagai guru kehormat pada 1975. Walaupun begitu, ini tidak membataskan langkah Anwar untuk menjadi seorang Keadilan Perlembagaan seperti sekarang.

Resmi, Ketua MK Anwar Usman Jadi Adik Ipar Jokowi | IRADIO FM

Lelaki yang dilahirkan pada 31 Disember 1956 itu melihat pemilihannya sebagai pengganti M. Arsyad Sanusi sebagai laluan takdir baginya.

“Saya tidak pernah membayangkan saya akan mengangkat sumpah jawatan di hadapan Presiden. Saya juga tidak pernah membayangkan saya akan terpilih sebagai salah seorang hakim perlembagaan,” kata Anwar seperti dipetik dari laman web mkri.id, Isnin (21/3/2022).

Anwar yang dibesarkan di kampung Rasabou, Nusa Tenggara Barat, mengakui sudah terbiasa hidup berdikari. Beliau terpaksa meninggalkan kampung dan ibu bapanya untuk menyambung pelajaran di Sekolah Pendidikan Guru Agama Negeri (PGAN) selama 6 tahun sehingga tahun 1975.

Baca Juga: Kahwin Ketua Hakim Negara Mahkamah Perlembagaan Anwar Usman, Hadiah Terindah Idayati di Usia 55 tahun
Sepanjang kira-kira enam tahun tinggal berjauhan dengan ibu bapanya, Anwa banyak belajar tentang disiplin dan berdikari, kerana sebahagian daripada hidupnya dihabiskan di luar negara.

Selepas tamat pengajian, Anwar berhijrah lebih jauh ke Jakarta dan segera menjadi guru kehormat di Sekolah Rendah Kalibaru. Beliau meneruskannya dengan melanjutkan pelajaran ke peringkat S1 di Fakulti Undang-undang Universiti Islam Negeri Jakarta sehingga tamat pengajian pada tahun 1984.

Semasa bergelar pelajar, Anwar aktif dalam aktiviti teater. Beliau telah dijemput beraksi dalam filem lakonan Nungki Kusumastuti, Frans Tumbuan dan Rini S. Bono yang dibuat oleh pengarah terkenal Ismail Soebarjo pada 1980.

“Saya hanya mendapat peranan kecil, tetapi satu penghormatan untuk menjadi pengarah sehebat Encik Ismail Soebarjo apatah lagi filem berjudul ‘Wanita di Pasung’ menjadi Filem Terbaik dan memenangi Piala Citra,” katanya.

Anwar mengimbau penglibatannya dalam teater sebagai salah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakannya. Menurut lelaki peramah ini, dunia teater mengajarnya banyak perkara termasuk falsafah hidup.

Dunia teater dan perfileman, menurut bekas Hakim Kehakiman Mahkamah Agung itu, pada dasarnya mengandungi unsur pendidikan yang mengundang budi pekerti termasuk cara bertingkah laku dan berkata-kata.

“Mengangkat sumpah sendirian di hadapan Presiden SBY, ramai kawan-kawan yang risau, tetapi Alhamdulillah, berkat pengalaman saya dalam teater, saya dapat mengatasi rasa gementar dan tidak mengalami demam panggung apabila terpaksa melafazkan sumpah,” jelas bekas Ketua Penyelidik itu. dan Agensi Pembangunan Pendidikan dan Latihan Kumdil Mahkamah Agung tempoh 2006–2011 ini.

Berjaya memperoleh ijazah undang-undang pada 1984, Anwar cuba mengambil ujian untuk menjadi calon hakim. Tuah menyebelahi beliau apabila beliau tamat pengajian dan dilantik sebagai Calon Hakim Mahkamah Daerah Bogor pada tahun 1985.

“Menjadi hakim, sebenarnya bukan impian saya. Namun, apabila Allah menghendaki, di mana sahaja saya dipercayai atau diamanahkan dalam apa jua jawatan, bagi saya ia menjadi tempat beribadat. Insya-Allah saya akan pegang dan laksanakan amanat itu sebaik mungkin,” katanya.

BACA:Najib sambung belajar buat PHD dalam penjara

Ini senarai bahan pelik digunakan masa nak buat KLCC, kalau korang tahu mesti taubat tak nak naik