Jangan ulang kesilapan Muhyiddin, kata pemimpin Umno

Jangan

Jangan ulang kesilapan Muhyiddin, kata pemimpin Umno.Perdana Menteri baharu, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob diingatkan agar tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan pendahulunya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Samad berkata, Muhyiddin telah melakukan beberapa kesilapan sepanjang beliau menjawat jawatan nombor satu negara itu.

Menurut beliau, kesilapan utama Perdana Menteri sebelum ini adalah beliau telah ‘memandulkan’ Parlimen.

“Dewan Rakyat ialah punca kuasa seseorang Perdana Menteri. Sebab itulah ditanya setiap satu ahli Parlimen siapa yang mereka sokong sebagai Perdana Menteri.

“Kedua, Perdana Menteri adalah Ketua Dewan, ‘Leader of the House’, dan demikian kenalah juga memimpin Dewan Rakyat. Caranya, jadikan Dewan Rakyat sebagai landasan untuk ‘engage’ atau melibatkan kesemua ahli Parlimen dalam menangani krisis kesihatan dan krisis ekonomi rakyat dan ekonomi negara.

“Perdana Menteri ke-8 terlalu ‘ego’ sehingga tidak langsung mahu menjadikan Parlimen sebagai landasan perpaduan dalam kalangan ahli-ahli Parlimen mahupun pembangkang atau kerajaan,” katanya dalam hantaran di Facebook miliknya, semalam.

Jangan

Ismail Sabri petang tadi mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri Kesembilan selepas Yang di-Pertuan Agong mengesahkan beliau telah mendapat sokongan mencukupi daripada ahli Parlimen.

Tambah Shahrir yang juga Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru, Dewan Rakyat juga mempunyai pelbagai peranan yang seharusnya dimanfaatkan kerajaan untuk kebaikan rakyat.

“Dewan Rakyat mempunyai pelbagai jawatankuasa yang patut dibenar memainkan peranan untuk manfaat kerajaan. Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) umpamanya boleh memeriksa akaun-akaun kementerian, jabatan dan entiti yang mendapat dana awam.

“Dewan Rakyat juga ada ketua pembangkang. Tak payah nak ikut cara Perdana Menteri Kelapan sehingga hendak dijadikan Ketua Pembangkang bertaraf menteri (sebaliknya) bukakan perbincangan antara Perdana Menteri dengan ketua pembangkang,” ujarnya.
Berita Penuh : https://www.utusan.com.my/terkini/2021/08/jangan-ulangi-kesilapan-muhyiddin-shahrir/

BAca: Jalin hubungan intim dalam ambulan, dua petugas dipecat

CATEGORIES