Ini 6 tanda anda dijangkiti Omicron tanpa anda sedari

Ini 6 tanda anda dijangkiti Omicron tanpa anda sedari

Ini 6 tanda anda dijangkiti Omicron tanpa anda sedari, Sangat melegakan semua orang, varian COVID-19 yang sangat mudah tersebar, Omicron, telah terbukti sangat ‘ringan’ dan mudah dikendalikan. Memandangkan ia sebahagian besarnya menjejaskan saluran pernafasan atas, pakar percaya ia tidak menimbulkan sebarang risiko langsung kepada paru-paru, itulah sebabnya bilangan kemasukan ke hospital dan kes kematian adalah jauh lebih rendah daripada apa yang kita saksikan semasa gelombang COVID kedua.

Walau bagaimanapun, memandangkan simptom yang ringan seperti selsema, ia menjadi amat sukar untuk membezakan antara Omicron dan selsema biasa. Ramai yang mengalami simptom menganggapnya sebagai selesema biasa atau selesema dan mengelak daripada ujian COVID. Yang berkata, jika anda pernah sakit pada masa lalu, tetapi tidak menjalani ujian, berikut adalah beberapa tanda yang boleh memberitahu anda sama ada ia adalah Omicron.

Ketua Aplikasi Kajian gejala ZOE UK, Profesor Tim Spector sebelum ini menekankan bahawa simptom seperti demam, batuk dan hilang bau kini berada dalam “simptom minoriti”. Ini adalah beberapa tanda pasti COVID-19.

Kini, dengan kemunculan varian COVID terbaharu, Omicron, terdapat perubahan besar dalam jenis gejala.

Jika anda mengalami sakit tekak/gatal, hidung berair, sakit kepala, keletihan dan sakit badan, ia mungkin jangkitan Omicron. Profesor Spector menggesa semua orang yang mengalami simptom ini untuk segera menjalani ujian.

Virus pernafasan secara amnya sangat menular. Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada COVID-19, ia kini merupakan virus yang paling dominan di dunia.

Ini 6 tanda anda dijangkiti Omicron tanpa anda sedari

Varian Omicron, yang pertama kali dikesan di Afrika Selatan, telah terbukti lebih mudah ditularkan daripada strain sebelumnya termasuk Delta. Setelah berkata demikian, tidak mungkin sesiapa yang bersentuhan dengan orang yang dijangkiti boleh melarikan diri daripadanya.

Jadi, jika anda sakit dan perasan bahawa semua orang di sekeliling anda jatuh sakit satu demi satu, mungkin ia adalah jangkitan Omicron.

Menurut laporan, orang yang mempunyai jangkitan Omicron mungkin mengalami masalah perut juga.

Menurut App kajian ZOE, loya, muntah dan hilang selera makan adalah beberapa simptom yang dilaporkan pada penghidap Omicron. Semasa gelombang kedua, ramai yang dijangkiti juga melaporkan gejala seperti cirit-birit.

Alopecia atau keguguran rambut adalah isu yang lazim dan biasa dihadapi oleh orang yang telah pulih daripada COVID-19. Pakar percaya keguguran rambut boleh menjadi kesan selepas jangkitan COVID yang berlarutan. Ini telah dikaitkan dengan tekanan emosi, ubat-ubatan atau disebabkan oleh pembebasan sitokin proinflamasi sebagai tindak balas untuk melawan virus.

Yang berkata, jika anda juga telah kehilangan ketulan rambut selepas sakit anda, anda mungkin kecewa dengan Omicron, tetapi tidak tahu kerana anda tidak menjalani ujian.

Menurut siaran Jerusalem, mengalami jangkitan mata, yang dikenali sebagai mata COVID, atau ruam aneh pada jari kaki anda – jari kaki COVID – semasa anda sakit boleh bermakna anda telah dijangkiti Omicron.

Walaupun ringan, masih penting untuk mengambil semua langkah. Memandangkan sebarang gejala atau tanda, jangan keluar. Asingkan dan pantau gejala anda. Pakai topeng anda dan jaga jarak dari mereka yang terdedah.

Walaupun anda mungkin terlepas beberapa petanda, berikut ialah video untuk memberi anda gambaran keseluruhan tentang varian Omicron dan simptomnya.

BACA JUGA :

Ini sebab mengapa Nissan GTR35 semakin mahal yang ramai tak tahu

Pengaruh filem ‘Money Heist’, perompak letup mesin ATM, larikan wang

Syarikat jajan dari jepun minta maaf sebab naikkan harga sebanyak 8 sen

CATEGORIES