Idea kerajaan import ayam dari luar untuk kurangkan harga akhirnya gagal

Kerajaan telah gagal untuk menurunkan harga ayam di pasaran dengan cara mengimport ayam sejuk beku apabila harga ayam di luar negara lebih mahal dari harga ayam tempatan.

Menurut sumber, bekalan ayam di luar negara juga tidak mencukupi di samping harga penghantaran yang tinggi serta nilai Ringgit Malaysia yang lemah.

Perkara ini dimaklumkan dalam mesyuarat antara para pengeluar ayam utama di negara ini beberapa hari lepas.

Idea kerajaan import ayam dari luar untuk kurangkan harga akhirnya gagal

Mulai 1 Disember lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri mengumumkan, kerajaan akan mengimport ayam sejuk beku bagi menampung permintaan, dan membolehkan rakyat mendapat bekalan pada harga lebih rendah berbanding ayam segar tempatan.

Ini berikutan harga ayam yang naik mendadak di pasaran sejak November lalu.

Ekoran pengumuman itu, kerajaan memberi kebenaran untuk mengimport ayam bulat sejuk beku bagi tempoh tiga bulan bermula bulan ini (Disember) sehingga Februari 2022, kata Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) pada 4 Disember lepas, lapor Bernama.

MAFI dalam satu kenyataan menyatakan, kebenaran mengimport bagi menampung kekurangan bekalan ayam di pasaran itu, membabitkan pertimbangkan import sehingga 10,000 tan metrik atau 5.5 juta ekor sebulan.

“Syarikat yang berhasrat untuk mengimport perlu berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan mempunyai kemudahan penyimpanan sejuk beku serta tertakluk kepada syarat yang ditetapkan.

“Kebenaran pengimportan ini hanya akan dibenarkan dari negara dan loji penyembelihan yang telah diluluskan oleh kerajaan,” menurut kenyataan dikeluarkan MAFI itu lagi.

Ekoran itu, kerajaan melancarkan harga Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia yang berkuatkuasa pada 1/1 – 4/2/2022.

“Tindakan ini dibuat tanpa merujuk kepada mana-mana persatuan. Atau mana-mana penternak. Harga yang diberikan adalah dibawah kos penternak, pemborong dan peruncit,” kata sumber itu yang turut menyertai mesyuarat pengeluar ayam secara online itu.

Mesyuarat itu juga bersetuju, jika kerajaan masih berkeras dengan harga yang ditetapkan, semua pengeluar ayam akan mengurangkan pengeluaran ayam masing-masing secara perlahan-lahan sehinggalah harga kawalan ini diberhentikan.

“Ini kerana ramai yang sudah tidak mampu menanggung kerugian atas kenaikan kos pengeluaran dan kos operasi,” kata sumber itu yang merupakan seorang pemimpin sebuah syarikat pengeluaran ayam.

Mesyuarat juga membincangkan tentang adanya syarikat besar yang menjadi dalang untuk melingkupkan syarikat kecil.

Mereka akhirnya, akan memonopoli industri ayam dengan pihak kerajaan memudahkan proses mereka, kata sumber itu.

Mereka turut mencadangkan, jika harga ayam hendak dikurangkan di pasaran, kerajaan perlu memberikan sabsidi kepada penternak sebagaimana mereka memberikan harga sabsidi kepada minyak pek plastik.

BACA JUGA : Covid-19 kembali serang Amerika, purata 265,000 kes baharu sehari
Kecoh Ibu Mentua kejar menantu dalam masjid, rupa-rupanya ini yang berlaku…

CATEGORIES