Hanya 15 kerusi parlimen sahaja untuk Bersatu – Pemimpin Umno

Hanya 15 kerusi parlimen sahaja untuk Bersatu – Pemimpin Umno

Bekas Timbalan Menteri dalam negeri Nur Jazlan Mohamed mendesak Umno agar bersikap tegas terhadap PPBM dalam rundingan kerusi parlimen yang akan ditandingi pada pilihan raya akan datang.

“Berikan hanya 15 kerusi,” katanya dalam komentar pada laporan bahawa PPBM menyasarkan 50 kerusi.

Bercakap dengan FMT seperti dilaporkan portal terbabit, Nur Jazlan mendakwa bahawa PPBM tidak mempunyai sokongan akar umbi untuk membolehkannya membentuk kerajaan kecuali jika mendapat sokongan Umno.

Dia menyatakan bahawa sebahagiannya melalui sokongan Umno barulah kumpulan Muhyiddin Yassin dari PPBM dapat menggulingkan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) pada bulan Februari.

“Muhyiddin adalah perdana menteri kerana Umno menyokongnya” dan oleh itu Umno harus “bersungguh-sungguh” dalam rundingan kerusi, katanya.

Nur Jazlan, yang gagal mempertahankan kerusi Pulai bagi Umno pada pilihan raya umum lalu, mengatakan tidak mustahil Muhyiddin dan Dr Mahathir Mohamad, yang mengetuai kumpulan PPBM, telah membuat perjanjian untuk menguntungkan parti mereka tidak kira gabungan mana yang menang pada pilihan raya akan datang.

“Sekiranya PN (Perikatan Nasional) menang, Muhyiddin menjadi perdana menteri dan jika PH menang, Mahathir menang,” katanya.

“Kita tidak harus terjebak dalam perangkap ini dengan memberikan 50 kerusi PPBM.”

Memerhatikan pergeseran PH yang timbul dari pemilihan ketua Warisan Shafie Apdal sebagai calon perdana menteri, dia mengatakan juga dapat dibayangkan bahawa Mahathir sengaja melemahkan koalisi pembangkang yang menjadi sebahagian dari kumpulan PPBMnya.

“Ini mungkin memaksa PKR untuk meninggalkan PH, menyebabkan DAP menyedari bahawa ia juga semakin lemah kerana masyarakat Cina mungkin menolaknya kerana disandarkan oleh Mahathir sebagai pemimpin PH, yang dilihat sebagai orang yang tidak mempunyai parti,” tambahnya.

Dia juga menyuarakan kebimbangan bahawa Muhyiddin mungkin dalam rundingan rahsia dengan presiden PKR Anwar Ibrahim untuk meyakinkannya untuk meninggalkan PH setelah gagal menjadi calon perdana menteri.

Berita penuh :

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/07/01/give-ppbm-no-more-than-15-seats-umno-told/