Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’

Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’

Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, ‘barulah tahan lama’. Nak simpan baki santan kotak pun ada caranya, bukan main simpan saja dalam peti ais.

Kalau hanya membiarkan santan kotak yang sudah dibuka dalam peti ais, ia akan cepat rosak.

Jika nak tahu cara-caranya yang betul, jom baca tips di bawah ini. Semoga bermanfaat!

TIPS SIMPAN BAKI SANTAN KOTAK SUPAYA TAHAN LAMA

Ada dua cara yang boleh anda praktikkan:

Gadis tunjuk cara simpan baki santan kotak, 'barulah tahan lama'

1. CARA PERTAMA

Bahan yang diperlukan:

  • Plastik kecil
  • Getah

Cara-caranya:

Tuangkan baki santan dalam plastik dan ikat dengan ketat menggunakan getah.
Kemudian letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti ais.

2. CARA KEDUA

Bahan yang diperlukan:

  • Ziplock

Cara-caranya:

Letakkan santan kotak yang sudah dibuka ke dalam ziplock.
Pastikan ziplock ditutup rapi dan tidak terdedah pada udara.

Lihat video penuh di bawah:

@cikrey_ana32 Santan kotak paling renyah! Pakai sikit esok dah tak okay kan? #gengdapur mesti selalu dah ni. Jom try tips ni! Kita dah siap seminggu simpan pon elok tak ketul 💪🏻 #fyp #fypシ #santan #kotak #gengdapur #kitchen #kitchenhacks #tipsandtricks #freesiabox #freesiabox_barangdapurmurah ♬ Dj Jalan Pargoy X Goyang Jaypong – DJ MIFTAH

BACA:

Rakyat Malaysia wajib tahu kesan perjanjian Kerajaan Perpaduan kepada negara

“Besarnya lubang kau Norreen” – netizen kecam pakai baju nampak pusat

Cara keluar angin dalam badan paling berkesan, kos tak sampai RM5 pun

CATEGORIES