Doktor dedah risiko sawan jika letak tuala basah atas dahi anak demam

Doktor dedah risiko sawan jika letak tuala basah atas dahi anak demam. Sebagai ibu bapa pastinya ri$au apabila melihat anak demam apatah lagi jika suhu sangat tinggi dan anak yang sebelum ini aktif dan ceria menjadi letih dan kurang bermaya. Lebih merisaukan sekiranya anak tersebut pernah mendapat penyak1t serius sebelum ini.

Doktor dedah risiko sawan jika letak tuala basah atas dahi anak demam

Namun siapa sangka, tindakan tuam kepala dengan tuala basah rupanya boleh mengundang risiko $awan buat kanak-kanak. Hal berkenaan sempat dikongsikan doktor ini sekali gus memberikan kesedaran bahawa amalan turun temurun tidak semestinya sesuai dibuat.

Doktor dedah risiko sawan jika letak tuala basah atas dahi anak demam

Membuat analogi dengan situasi periuk nasi, haba di bawah tuala akan terus terperangkap dan rasa panas itu umpama gagal dilepaskan. Bukan tidak boleh, sebaliknya anda boleh gunakan cara lebih efisyen termasuklah sapukan air secara terus ke kepala, leher dan juga ketiak. Elakkan air terkena di tangan atau kaki supaya anak-anak tidak menggigil.

Mendapat maklumat baru, netizen juga berterima kasih kepada penjelasan doktor berkenaan. Tidak ketinggalan, mereka berkongsikan rutin yang kerap dibuat dalam merawat anak ketika demam.

Video:

Baca Juga : Dua buah kapal milik Genting Hong Kong dirampas di perairan Bahamas

Berapa sebulan perlu bayar untuk miliki Kia Carnival 2022

Syarikat kasino gergasi umum akan beroperasi di Arab Saudi

CATEGORIES