Doktor Afrika Selatan dedah pesakit Covid-19 varian Omicron hanya alami simptom ringan, boleh dirawat di rumah

Seorang doktor Afrika Selatan yang merupakan antara yang pertama mengesyaki jenis coronavirus yang berbeza dalam kalangan pesakit berkata pada Ahad bahawa simptom varian Omicron setakat ini ringan dan boleh dirawat di rumah.

Dr Angelique Coetzee, seorang pengamal swasta dan pengerusi Persatuan Perubatan Afrika Selatan, memberitahu Reuters bahawa pada 18 November dia melihat tujuh pesakit di kliniknya yang mempunyai simptom berbeza daripada varian Delta yang dominan, walaupun “sangat ringan”.

Kini dinamakan Omicron oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, varian itu dikesan dan diumumkan oleh Institut Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NICD) Afrika Selatan pada 25 November daripada sampel yang diambil dari makmal dari 14 November hingga 16 November.

Coetzee berkata seorang pesakit pada 18 November melaporkan di kliniknya “sangat letih” selama dua hari dengan sakit badan dan sakit kepala.

“Gejala pada peringkat itu sangat berkaitan dengan jangkitan virus biasa. Dan kerana kami tidak melihat COVID-19 sejak lapan hingga 10 minggu yang lalu, kami memutuskan untuk melakukan ujian,” katanya sambil menambah bahawa pesakit dan keluarganya ternyata menjadi positif.

Pada hari yang sama, lebih ramai pesakit datang dengan simptom yang sama, iaitu apabila dia menyedari ada “sesuatu yang sedang berlaku.” Sejak itu, dia melihat dua hingga tiga pesakit sehari.

Doktor Afrika Selatan dedah pesakit Covid-19 varian Omicron hanya alami simptom ringan, boleh dirawat di rumah

Seorang penumpang dalam teksi memakai topeng muka dengan warna bendera Afrika Selatan selepas pengumuman larangan British terhadap penerbangan dari Afrika Selatan kerana pengesanan varian penyakit koronavirus baharu (COVID-19), di Soweto, Afrika Selatan, 26 November 2021.

“Kami telah melihat ramai pesakit Delta semasa gelombang ketiga. Dan ini tidak sesuai dengan gambaran klinikal,” katanya, sambil menambah dia memaklumkan NICD pada hari yang sama dengan keputusan klinikal.

“Kebanyakan daripada mereka mengalami simptom yang sangat, sangat ringan dan setakat ini tiada seorang pun yang menerima pesakit untuk menjalani pembedahan. Kami telah dapat merawat pesakit ini secara konservatif di rumah,” katanya.

Coetzee, yang juga dalam Jawatankuasa Penasihat Menteri mengenai Vaksin, berkata tidak seperti Delta setakat ini pesakit tidak melaporkan kehilangan bau atau rasa dan tiada penurunan besar dalam paras oksigen dengan varian baharu itu.

Penumpang menunggu pengesahan penerbangan di luar kaunter Jualan Tiket Swissport kerana beberapa syarikat penerbangan berhenti terbang keluar dari Afrika Selatan, di tengah-tengah penyebaran varian SARS-CoV-2 baharu Omicron, di Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo di Johannesburg, Afrika Selatan, 28 November, 2021. REUTERS/ Sumaya Hisham

Penumpang menunggu pengesahan penerbangan di luar kaunter Jualan Tiket Swissport kerana beberapa syarikat penerbangan berhenti terbang keluar dari Afrika Selatan, di tengah-tengah penyebaran varian SARS-CoV-2 baharu Omicron, di Lapangan Terbang Antarabangsa OR Tambo di Johannesburg, Afrika Selatan, 28 November, 2021.

Pengalamannya setakat ini ialah varian itu mempengaruhi orang yang berumur 40 tahun atau lebih muda. Hampir separuh daripada pesakit dengan gejala Omicron yang dirawatnya tidak diberi vaksin.

“Aduan klinikal yang paling utama adalah keletihan yang teruk selama satu atau dua hari. Dengannya, sakit kepala dan badan sakit dan sakit.”

Berita mengenai varian baharu yang muncul dari Afrika Selatan itu mencetuskan reaksi pantas daripada beberapa negara, termasuk Britain, yang pada Jumaat mengenakan larangan perjalanan ke atas beberapa negara Afrika Selatan berkuat kuasa serta-merta, keputusan yang dipertikaikan dengan kuat oleh Afrika Selatan. baca lagi

Sejak Jumaat, banyak negara turut melarang perjalanan udara ke dan dari Afrika Selatan, termasuk Amerika Syarikat, negara Eropah lain dan beberapa negara Asia.

BACA JUGA : Ini simptom-simptom jika dijangkiti varian Omicron
Gempar !!! Kes pertama Covid-19 dikesan libatkan VTL darat Malaysia-Singapura

CATEGORIES