Cikgu BM ni betulkan kesalahan besar dalam lirik lagu Casablanca

Cikgu BM ni betulkan kesalahan besar dalam lirik lagu Casablanca

Cikgu BM ni betulkan kesalahan besar dalam lirik lagu Casablanca. Guru selebriti terkenal yang dikenali sebagai Cikgu Zack dedah ayat ‘denyut jantungku berdebar’ dalam lirik lagu Casablanca nyanyian Nuha Bahrin dan Naufal Azrin adalah tidak betul.

Zack atau nama sebenarnya Saliza Ibrahim yang juga guru Bahasa Malaysia berkata, penggunaan perkataan ‘denyut’ adalah tidak tepat dan perlu digantikan dengan perkataan ‘degup’ yang lebih sesuai untuk jantung.

“Degup digunakan untuk jantung bukan denyut. Saya fikir mungkin jantung dia, ‘skala richter’ rendah. Atau pun mungkin kedudukan jantung dia berada dekat bahagian kepala, mungkin bahagian nadi, di pergelangan tangan.

“Denyut dengan degup, berbeza. Jadi bila saya bayangkan jantung dia berdenyut, macam nyut nyut macam tu. Risau saya, takut dia ada masalah lemah jantung. Kita kena kejarkan dia ke hospital. Tapi saya suka lagu ni,” katanya.

Guru Bahasa Malaysia membuat perkongsian secara bergurau tetapi dengan fakta menerusi video yang dimuat naik di TikTok.

Cikgu BM ni betulkan kesalahan besar dalam lirik lagu Casablanca cikgu tudung hijau cerita lucah cikgu cikgu porn main dengan cikgu cerpen cikgu suraya cikgu bogel terima kasih cikgu tetek cikgu wattpad cikgu

Lagu ciptaan Daqmie dan Wan Saleh serta lirik Daqmie dan Abdulkarim Al Ali itu sekali lagi meraih perhatian apabila Zack membuat ulasan berkenaan.

Dalam pada itu, Zack turut menjelaskan yang pelanggaran hukum tatabahasa kadang-kadang dibenarkan dalam penulisan kreatif seperti puisi atau lirik lagu.

“Memang betul penulisan kreatif seperti puisi, lirik lagu dan sebagainya ada sedikit kebebasan untuk melanggar hukum tatabahasa. Tetapi awak kena tahu yang kita langgar hukum tatabahasa itu adalah perkara yang biasanya tidak boleh dibayangkan.

“Contohnya, penggunaan kata sendi nama ‘di’. Ada lirik lagu raya dia tulis ‘di hari raya’ yang sepatutnya ‘pada hari raya. Sebab ‘di’ kita tak dapat bayangkan jadi tiada masalah. Lagi satu mencintai jadi menyintai.

“Tapi kalau yang membabitkan kata nama dan juga kata kerja, perkara yang boleh kita bayangkan dan kalau kita salah pilih perkataan itu, dia akan bagi bayangan yang berbeza kepada jalan cerita lagu itu.

@zackkirana27 DENYUT JANTUNG atau DEGUP JANTUNG? Cikgu stres sebab cikgu dah tersuka lagu ni tapi imaginasi merosakkan segala-galanya. #fyp #fypシ #denyutjantungkuberdebar #cikguzackkirana #zackkirana #casablanca ♬ original sound – zack kirana

BACA:

MP Segamat pula disebut bakal keluar dari Parti Bersatu

Negeri Sembilan dilanda banjir besar malam tadi

Politik punya pasal, Pandalela luah rasa kecewa acara terjun tak masuk dalam SUKMA 2022

CATEGORIES