Cadangan Zuraida dibantah ahli parlimen PN sendiri

Cadangan Zuraida dibantah ahli parlimen PN sendiri

PAS tidak akan teragak-agak untuk menentang percubaan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Zuraida Kamaruddin bagi melaksanakan pilihan raya kerajaan tempatan (PBT), kata Ketua Pemuda PAS, Khairil Nizam.

Menurutnya, meskipun PAS adalah sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional pada hari ini, namun mereka membantah pilihan raya PBT yang dilihat menjadi titik permulaan kepada perpecahan kaum di negara ini.

“Pemuda PAS menegaskan bahawa jika ia (pilihan raya PBT) dilaksanakan, kami tidak teragak-agak untuk menentangnya sekaligus memastikan usaha ini tidak akan dilaksanakan walaupun PAS adalah sebahagian daripada kerajaan pada hari ini.

“Kita yakin penentangan yang dilakukan oleh pemuda PAS adalah selari dengan apa yang telah ditetapkan di peringkat PAS Pusat untuk memastikan pilihan raya PBT ini bukanlah satu pilihan yang perlu didahulukan sehingga kita benar-benar yakin masalah jurang antara kaum sama ada daripada sudut ekonomi, gaya hidup dan sosial dapat ditangani dan usaha memupuk perpaduan yang lebih padu di Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurut Khairil, Pemuda PAS yakin dengan desakan untuk tidak melaksanakan pilihan raya PBT, pihak kerajaan pastinya ada jalan lain untuk memastikan pengurusan pentadbiran di bandar lebih tersusun.

Katanya, dengan melihat sentimen dan respon rakyat terhadap kecekapan kerajaan Perikatan Nasional hari ini, PAS yakin pilihan raya PBT bukanlah agenda utama yang perlu didahulukan.

“Malah agenda memastikan rakyat terus berada dalam kehidupan yang lebih harmoni dan mempunyai kuasa dalam ekonomi adalah menjadi keutamaan yang perlu difikirkan oleh pihak kementerian.

“Maka dengan tegas pemuda PAS menolak penuh usaha untuk melaksanakan pilihan raya PBT ini,” katanya.

Sementara itu pada sidang Dewan Rakyat hari ini, Noh Omar (Umno- Tanjung Karang) berkata bahawa Umno Selangor juga menolak sebarang percubaan Zuraida bagi melaksanakan pilihan raya kerajaan tempatan.

Noh yang adalah pengerusi Umno Selangor menjelaskan bahawa cadangan pilihan raya PBT itu merupakan manifesto Pakatan Harapan (PH) dan bukannya lahir dari kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Saya nak tegaskan dalam dewan ini bahawa PAS dan Umno Selangor tolak pilihan raya (kerajaan) tempatan ini.

“Ini siapa punya manifesto. Ini manifesto PH, DAP ke siapa saya tidak tahu lah,” katanya semasa semasa perbahasan hari ini.

Katanya, beliau lebih sedih lagi apabila menteri berkenaan memaklumkan bahawa Selangor dan Pulau Pinang akan dijadikan sebagai perintis pilihan raya tempatan itu.

Pada ketika itu, Nik Muhammad Zawawi Salleh (PN-Pasir Puteh) serta Alexander Nanta Linggi (GPS- Kapit) turut menyuarakan bantahan mereka terhadap rancangan tersebut.

Berita penuh : https://www.malaysiakini.com/news/534572

COMMENTS