BMW perkenal van mayat berkuasa 500HP – “cara pantas jumpa Tok Adi”

BMW perkenal van mayat berkuasa 500HP – “cara pantas jumpa Tok Adi”

BMW perkenal van mayat berkuasa 500HP – “cara pantas jumpa Tok Adi”. Terdapat banyak kereta jenazah yang luar biasa di seluruh dunia tetapi tidak banyak daripada mereka yang mempunyai output kuasa dan bakat eksotik untuk dipadankan dengan model berasaskan BMW M5 yang digambarkan.

Kereta Jenazah BMW M5 Shooting Brake Coupe seperti yang kita panggil ia ditemui di Athens, Greece oleh Stelios Trantalidis. Kami tidak tahu pasti sama ada ia berasaskan M5 E60 tulen tetapi ia kelihatan seperti berdasarkan bodykit.

Generasi ini juga tersedia dalam bentuk Touring lima pintu, tetapi pembina van jenazah menggunakan sedan empat pintu tradisional sebagai kereta penderma, menjadi kreatif dengan reka bentuk.

BMW perkenal van mayat berkuasa 500HP - "cara pantas jumpa Tok Adi"

Kereta jenazah mengekalkan panel badan asal sehingga ke tiang B, tetapi di belakangnya, ia menampilkan susun atur tingkap tersuai, bumbung yang lebih tinggi, jarak roda yang diregangkan dan bahagian belakang yang lebih panjang.

Jika asasnya memang diperolehi daripada BMW M5 E60, bermakna kereta jenazah ini dikuasakan oleh enjin 5.0 liter V10 aspirasi semula jadi yang mampu menghasilkan 500hp dan tork 520Nm.

Bampar hadapan, insang sisi, cermin, roda aloi 19-inci berbilang jejari, dan bampar belakang yang menempatkan paip ekor quad kelihatan seperti bahagian M5 tulen. Profil dua pintu bagaimanapun kelihatan seperti ia direka oleh jurulatih.

Bahagian belakang sekali ini menggabungkan lampu belakang, bampar dan lencana M5, dengan pintu belakang tersuai yang menampilkan cermin depan besar di belakang. Semua tingkap diwarnakan gelap jadi kami tidak dapat melihat bahagian dalam yang sepatutnya agak luas.

BMW perkenal van mayat berkuasa 500HP - "cara pantas jumpa Tok Adi"

Jika asasnya memang diperolehi daripada BMW M5 E60 maka satu kejutan yang menarik tersembunyi di bawah bonet. Enjin 5.0 liter V10 aspirasi semula jadi menghasilkan 500 hp (373 kW / 507 PS) dan tork 383 lb-ft (520 Nm), memberikan model yang memfokuskan prestasi dengan bunyi yang berbeza.

Sedan stok M5 memecut dari 0-100 km/j (0-62 mph) dalam 4.4 saat tetapi penukaran van jenazah berkemungkinan sedikit lebih perlahan disebabkan peningkatan berat dan aerodinamik yang lebih teruk. Namun, tidak banyak kereta jenazah akan dapat mengatasinya di lebuh raya. Dari segi pengendalian ia akan bergoyang lebih banyak daripada model stok, tetapi tiada orang yang waras akan membawanya ke trek, walaupun ia mengekalkan persediaan penggantungan yang asal.

Bagaimanakah anda menilai BMW M5 Shooting Brake Coupe Hearse? Sebelum membuat andaian tentang kemungkinan pengorbanan kereta penderma yang cantik, anda harus ambil perhatian bahawa sebahagian besar penukaran van jenazah adalah berdasarkan kenderaan yang terhempas, jadi terdapat kemungkinan besar tiada model BMW M yang cedera dalam proses itu.

BACA JUGA :

Gadis berhijab selamba tonggang arak jadi perhatian

Sharon Liew yang apikan perkauman di media sosial rupanya seorang lelaki melayu

Zarina akui minta izin isteri pertama untuk kahwin, “dah 30 tahun bermadu sekarang”

CATEGORIES