Batu puteh : Apa yang cuba disembunyikan oleh Mahathir?, tanya pemimpin Umno

Apa yang cuba disembunyikan oleh Mahathir?, tanya pemimpin Umno. Tiba tiba isu Pulau Batu Puteh meletop balik. Kerajaan tubuh Pasukan Petugas Khas untuk menyemak semula kes Pulau Batu Puteh.

Ada dua isu besar yang pasukan khas mesti dedahkan. Pertama, bila sebenarnya Tun M arah pemangku Peguam Negara batalkan permohonan semakan kehakiman yang telah dihantar ke ICJ The Hague pada tahun 2017.

Tun M angkat sumpah pada 10 Mei 2018. Pada 14 Mei, Peguam Negara TS Apandi Ali digantung tugas. Ada dakwaan 15 Mei 2018 Tun M arah batalkan permohonan semakan semula.

BACA JUGA : Ketua Pembangkang kini setara Menteri

Kenapa tergesa gesa, iaitu 5 hari lepas angkat sumpah jadi PM. Apa muslihat yang mahu disembunyikan sehingga jadi misteri besar. Sebab itu dedahkan tarikh pembatalan.

Satu lagi, apakah Tun M dapat persetujuan Kabinet? Sedangkan anggota Kabinet angkat sumpah pda 21 Mei 2018.

Isu kedua, apa muslihat Tun M? Ini juga mesti disiasat. Tun M melihat Singapura sebagai pesaing. Kenapa dalam bab Pulau Batu Puteh tiba tiba dia mengalah.

BACA JUGA : Gempar !!! Tular audio ‘Idris dengan PM’, ini penjelasan Idris Haron

Ada tuduhan, Tun M melakukannya sebagai timbal balas untuk ganti pembatalan HSR (High Speed Rail) di bawah kerajaan BN.

Ada dakwaan Tun M mahu kowtim Singapura supaya tidak berkongsi maklumat penting yang akan ganggu usaha Tun M mengambil tindakan terhadap beberapa pemimpin BN?

Diharap Pasukan Petugas Khas akan siasat dakwaan itu secara total. Sebab itu tindakan seorang rakyat Malaysia saman Tun M dalam isu pembatalan tersebut wajar disokong.

Sumber :

CATEGORIES