Asal usul gambar dalam duit kertas ringgit, “tak ada muka ni tak bernilai”

Asal usul gambar dalam duit kertas ringgit, “tak ada muka ni tak bernilai”

Asal usul gambar dalam duit kertas ringgit, “tak ada muka ni tak bernilai”. Tak kira not nilai kecil dari rm1 hingga rm100, wajah beliau lah yang terpapar diatas wang kertas negara kita. Wang kertas yang sudah berubah wajah beberapa kali namun wajah beliau masih dikekaIkan sebagai simboIik duit ringgit MaIaysia.

Untuk pengetahuan kita semua, inilah gambar asal sebelum dicetak di atas not wang kertas Ringgit MaIaysia (RM). Sehingga kini gambar Yang Di-Pertuan Agong MaIaysia yang pertama ini masih digunakan pada wang kertas Ringgit MaIaysia (RM).

Siapakah gerangan empunya wajah yang terdapat pada matawang negara kita ini? Dahulu ada yang kata dia raja pertama MaIaysia dan ada juga yang kata dia perdana menteri pertama MaIaysia. Mana satu yang betul? Jom baca perkongsian di bawah ini!

Nama baginda ialah Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad (24 Ogos 1895 – 1 April 1960) adalah Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan yang merupakan Yang di-Pertuan Agong Pertama Persekutuan Tanah MeIayu. Baginda memerintah dari 31 Ogos 1957 sehingga kemang.katannya pada 1 April 1960…

Boleh tahan lama juga Tuanku urus tadbir negara kita ya. Cuba tgk duit korang sama tak?

Asal usul gambar dalam duit kertas ringgit, "tak ada muka ni tak bernilai"

BACA:

JDT vs Selangor berentap Final Piala Malaysia malam ini

Bendera HARAPAN berkibar di Stadium Piala Dunia Qatar jadi perhatian dunia

“Axia dah setaraf 4×4!”, selamba off road lalu jalan Baram

CATEGORIES