4 tahun kumpul duit syiling, lelaki ini berjaya beli Toyota Rush secara cash

Seorang penjual di kaki lima di Kota Makassar, Indonesia berjaya membeli kereta idamannya iaitu Toyota Rush secara tunai menggunakan wang syiling hasil simpanan selama empat tahun, lapor Suara.com, semalam.

4 tahun kumpul duit syiling, lelaki ini berjaya beli Toyota Rush secara cash

Asriadi (kiri) dibantu pekerja Toyota mengira wang syiling yang dikumpul untuk membeli kereta idamannya, Toyota Rush. 

Penjual tersebut, Asriadi Syamsuddin berkata, dia sudah menyimpan niat membeli kereta idamannya itu sejak 2018 dan nekad menabung wang hasil jualannya.

Toyota Rush idaman Asriadi.

Tambah Asriadi, kebanyakan duit dalam tabungnya adalah wang syiling kerana ia merupakan pemberian pelanggan yang membeli barang jualannya.

“Tidak terasa sudah empat tahun saya menabung duit syiling ini kerana saya tidak pernah mengira jumlahnya.

“Apabila saya melihat bekas air yang digunakan untuk menyimpan duit syiling sudah penuh, barulah saya keluarkan dan mendapati bahawa jumlahnya mencecah ratusan juta rupiah,” kata Asriadi.

Ketika membawa wang tabungan ke bilik pameran kereta Toyota di bandar, para pekerja di sana telah membantu Asriadi mengira jumlah yang diperlukan untuk membeli kereta idamannya.

“Ini satu situasi luar biasa kerana pihak kami tidak pernah menerima pelanggan yang membeli kenderaan secara tunai menggunakan duit syiling.

“Namun, Asriadi membawa wang yang cukup iaitu 271 juta rupiah (RM79,269) untuk membolehkannya memiliki kereta Toyota Rush,” jelas seorang pekerja Toyota, Nur.

Berita Penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/09/30/kumpul-duit-syiling-rm80000-beli-toyota-rush-secara-tunai/

BACA JUGA : Anwar fail tuntutan balas terhadap saman Yusoff

CATEGORIES